Η Άννα Κορακάκη έγινε η πρώτη λαμπαδηδρόμος που παρέδωσε τη δάδα από το μνημείο Πιερ Ντε Κουμπερντέν στη χρυσή Ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο το 2004 στην Αθήνα, Μιζούκι Νογκούτσι.
Στη συνέχεια ως τρίτος λαμπαδηδρόμος έτρεξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και τέταρτη η Επίτροπος, Μαρία Γκάμπριελ. Πρώτος σταθμός της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους ήταν η Καλαμάτα.
Ελάχιστος ήταν ο κόσμος στην Αρχαία Ολυμπία, κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η φλόγα άναψε με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της πρωθιέρειας, Ξανθής Γεωργίου.
Στην τελετή αφής το παρών έδωσαν ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, εκπρόσωποι των διοργανωτών του Tokyo 2020 και μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο δεν υπήρχαν θεατές, για πρώτη φορά μετά το 1984 (Λος Άντζελες).
Η Χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη από τη Δράμα, έγινε η πρώτη Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Oλυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, στις 12 Μαρτίου, στην Αρχαία Ολυμπία.
«O αθλητισμός συνεχίζει να μου χαρίζει τόσο μεγάλες συγκινήσεις. Ευχαριστώ την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την τεράστια τιμή, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα στη χώρα μας θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία, πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να φωτίσει στο Ολυμπιακό στάδιο και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο», έγραψε πριν το γεγονός η αθλήτρια.
Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ένα χρυσό στο πιστόλι 25μ. κι ένα χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., ενώ έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης.
Έτσι, λόγω και της έλλειψης των ειδήσεων στην αθλητική επικαιρότητα, είναι πολύ σημαντικό να προβληθούν θέματα που τιμούν τη Δράμα και πρέπει να βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο προσκήνιο.