Η προχθεσινή ανακοίνωση των Τρικάλων όπου δημοσιοποιείται η αγωνιστική φιλοσοφία της θεσσαλικής ομάδας θεωρούμε ότι είναι ότι πιο ουσιαστικό, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό κείμενο έχει ανακοινωθεί από επίσημο δίαυλο ΠΑΕ της κατηγορίας.
Φιλτράροντας μέσα από αυτά τα γραφόμενα τη σημερινή κατάσταση της ΠΑΕ Δόξα μπορούν να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη αναδίπλωσης και αναπρογραμματισμού της μέχρι τώρα λειτουργίας της δραμινής ομάδας. Άλλωστε δεν είναι κακό να εξετάσεις κάτι που μπορεί να σου είναι ωφέλιμο.
Τώρα που υπάρχει ακόμη χρόνος και δυνατότητα αναδιπλώσεων.
Για όσους δεν διάβασαν αυτή την ανακοίνωση και για όσους την διάβασαν αλλά την πέρασαν στα …ψιλά για τους δικούς τους λόγους, την παραθέτουμε αυτούσια:
«Υπάρχουν πάντα ορισμένα γεγονότα που στιγματίζουν τις ομάδες άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Ένα τέτοιο γεγονός διαδραματίστηκε ή καλύτερα διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Παναχαϊκή. Μια ομάδα μεγάλη, με τεράστια ιστορία, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Την ίδια ιστορία, με άλλους πρωταγωνιστές τη ζούμε σε πολλές πόλεις κάθε χρόνο. Γιατί συμβαίνει αυτό?
Είναι πολύ απλό, ποιος παράγοντας που ασχολείται με το ποδόσφαιρο δεν θέλει να πετύχει. Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας? Το σύνηθες εδώ στην Ελλάδα είναι η οικονομική ευρωστία του προέδρου. Με μεγάλη διάθεση ο εκάστοτε πρόεδρος αναλαμβάνει μια ομάδα, επενδύει όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και περιμένει (συνήθως και υπό την πίεση των φιλάθλων) αυτή του η επένδυση να του αποφέρει τα αναμενόμενα. Μόνο που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η προσπάθεια αυτή είναι μια φωτοβολίδα.
Βραχυπρόθεσμα οφέλη, που σε βάθος χρόνου , οδηγεί σε κούραση, οικονομική αφαίμαξη , απογοήτευση και παρακμή. Το έχει ζήσει και ο ΑΟΤ, όπως και οι περισσότερες ομάδες ιδίως επαρχιακές. Το ελληνικό μοντέλο είναι μια βαλκανική πραγματικότητα, αλλά όχι ευρωπαϊκή. Το ευρωπαϊκό μοντέλο βασίζεται κυρίως στην οικονομική αυτονομία των συλλόγων. Όταν μια ομάδα καταφέρνει οικονομικά να είναι αυτόνομη, δεν κινδυνεύει από κανέναν πρόεδρο, παράγοντα κτλ. Επιβιώνει σε όλες τις καταστάσεις και είναι βέβαιο πως ο χρόνος θα δικαιώσει την εκάστοτε ομάδα. Είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας.
Και ακριβώς αυτό το μοντέλο θέλουμε να έχουμε στον ΑΟΤ. Μια ισοσκελισμένη ανάπτυξη. Σε σύγκριση με πέρσι, ανεβάζουμε τον προϋπολογισμό κατά 50%. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μιας και υπάρχουν διπλές εγγυήσεις, τόσο από τον κ. Αϊβάζογλου όσο και από τον κ. Λάλα. Αυτό το 50%, δεν σε κάνει φαβορί για άνοδο, όμως σου δίνει την ευκαιρία να έχεις μια ανάπτυξη τέτοια που σύντομα να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να έχεις μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει. Και πως θα γίνει αυτό?
Το στήσιμο της ομάδας μας θα στηθεί σε τρεις άξονες.
Α. Διατήρηση του κορμού της ομάδας. Αυτό ήδη συνέβη, με την ανανέωση και των Ριζογιάννη, Νιάρο έχουμε το κυρίως κομμάτι έτοιμο. Είναι η βάση μας πάνω στην οποία μπορούμε να κτίσουμε .
Β. Ερχομός παικτών ενδεκάδας. Για την ψυχολογία της ομάδας καθώς και των φιλάθλων είναι σημαντικό η απόκτηση παικτών που θα μπορέσουν κατευθείαν να καθιερωθούν στην βασική ενδεκάδα, καθώς θα είναι έμπειροι και από το πάνω ράφι της κατηγορίας . Δεν χρειάζεται να είναι πολλοί, αλλά σημαντικό είναι να μπορούν άμεσα να βοηθήσουν.
Γ. Μεγάλα ταλέντα που σύντομα θα αποδώσουν. Για την ολοκλήρωση της φιλοσοφίας μας είναι ο ερχομός ταλέντων, τόσο από την Ελλάδα ( ήδη δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά ταλέντα της χώρας μας επέλεξαν ΑΟΤ), καθώς και από την ξένη αγορά. Πρόκειται για παίκτες που άμεσα χωράνε στο ρόστερ και πολλά από αυτά τα παιδιά θα είναι βασικοί από την αρχή, κάνοντας μάλιστα την διαφορά στην λίγκα.
Το πάντρεμα αυτών των τριών αξόνων, είμαι ο θεμέλιος λίθος της ομάδας μας , η δική μας συνταγή επιτυχίας, που με βεβαιότητα μας οδηγεί σε μια ήπια ανάπτυξη, ισοσκελισμένη και σίγουρα αποδοτική. Με λίγα λόγια βραχυπρόθεσμα θα έχουμε μια καλή ομάδα, μεσοπρόθεσμα μια πολύ καλή, μακροπρόθεσμα μια …».
-Οι τρεις παράμετροι μέσα από το δικό μας πρίσμα
Αν λοιπόν πάνω σε αυτό το ορθά δομημένο σε ποδοσφαιρική λογική πλάνο, με μια πρώτη και επιφανειακή ματιά δούμε ποια είναι η αντίστοιχη κατάσταση, τότε τα πρώτα συμπεράσματα πρέπει να γίνουν το καμπανάκι της αφύπνισης για τους σημερινούς διοικούντες.
Σε ότι έχει να κάνει με τα τρία σκέλη συγκρότησης της ομάδας:
Α. Για τους παραμένοντες: Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά και το εξώδικο Κούγια χάθηκε η εκδοχή της παράτασης ανανέωσης συμβολαίων, οπότε καθώς από την προηγούμενη διοίκηση δεν έγινε καμία ανανέωση, δεν έχει μένει κάποιος από τον περσινό κορμό. Πέρα από τους πέντε ηλικιακά νεαρούς παίκτες ακόμη και η παραμονή Κόντου δεν είναι δεδομένη. Υπάρχουν τέσσερεις παίκτες άνω των 25 (Κόντος, Μουδούρογλου, Παπαδόπουλος και Ελέζι) και η ομάδα δικαιούται να έχει τρεις, εκτός και αν γίνει κάποιο θαύμα και διπλασιαστούν οι θέσεις των άνω των 25…
Β. Ενίσχυση έμπειρων νεαρών: Εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Το κλειδί για την αγωνιστική επιβίωση της ομάδας. Η απόκτηση έμπειρων παικτών, μέχρι 25 χρονών που ουσιαστικά θα είναι αυτοί που θα κρατήσουν όρθια την ομάδα. Τέτοιοι παίκτες έμπειροι υπάρχουν. Άλλωστε σε αυτή την ηλικία υπάρχουν όλα τα στοιχεία (εμπειρία, ποιότητα και διάθεση εξέλιξης) που χρειάζεται μια ομάδα από τον παίκτη της για να της δώσει αγωνιστική αξιοπρέπεια.
Γ. Η προσθήκη ταλέντων: Σε αυτό το κομμάτι θεωρείται ότι έχει γίνει η μεγάλη «παρεξήγηση» στη Δόξα. Ανακοινώθηκαν παίκτες πολύ νεαρής ηλικίας και με μικρή αγωνιστική διαδρομή (κάποιοι εκ των οποίων λέγεται πως δεν θα παραμείνουν) που είναι δεδομένο ότι μόνοι τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της δεύτερης κατηγορίας. Η αποστολή της Δόξας βρίσκεται ήδη στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας χωρίς έχει στη σύνθεση της την παρουσία αυτών που θα είναι οι βασικοί της παίκτες, Ακούστηκε πως όταν ήρθε ο Κατσαβάκης είχε ζητήσει να πάει στο βουνό με τον κορμό της νέας ομάδας. Ένα πολύ λογικό προπονητικό αίτημα που μάλλον δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη.
Η ουσία είναι ότι χρειάζονται προσθήκες που θα δυναμώσουν ποιοτικά το έμψυχο υλικό της ομάδας. Δεν χρειάζεται να κοιτάμε αριστερά και δεξιά ψάχνοντας για δικαιολογίες του τύπου «και οι άλλοι είναι πολύ πίσω». Είναι στρουθοκαμηλισμός γιατί θα είναι πολύ δύσκολα αν η ομάδα δεν είναι δυνατή και περιμένει τη στραβή πορεία των άλλων για να επιβιώσει.
Ένα τελευταίο και πολύ βασικό σημείο που πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι σημερινοί διοικούντες είναι ότι αν δεν δημιουργήσουν ένα αξιόμαχο σύνολο θα χάσουν πέρα από την αγωνιστική δυναμική της ομάδας και τη στήριξη της Δράμας. Για να έρθουν τα έσοδα, οι χορηγίες, οι διαφημίσεις και τα εισιτήρια πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Έχοντας και το φάσμα της πανδημίας τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα αν δεν γίνουν αυτά που επιτάσσει η απλή, κοινή ποδοσφαιρική λογική.
Αυτή που μας παρουσίασαν τα Τρίκαλα…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ