Ένα πολύ επίκαιρο σχόλιο του γνωστού δραμινού νομικού που αφορά το θέμα του γηπέδου της Δόξας:
Σε όλο τον κόσμο, η επιτυχία και η εξέλιξη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας συνδέεται με την ανάπτυξη και το επίπεδο των γηπεδικών της εγκαταστάσεων. Και αυτό διότι οι πρόεδροι των συλλόγων αντιλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η εκμετάλλευση των γηπέδων εμπορικά είναι ένα πρόσθετο στοιχείο κέρδους. Φυσικά στην Ελλάδα ήμασταν και σε αυτό ουραγοί, όμως την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια αναβάθμιση των γηπέδων σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο. Σε αυτό συνέβαλαν οι ευέλικτες νομοθετικές διατάξεις που έδιναν τη δυνατότητα στο Κράτος να συμμετέχει ή να αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα την κατασκευή ή τη βελτίωση ενός γηπέδου. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει και σε άλλα κράτη, όπου οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα κρατίδια χρηματοδοτούν το έργο από κοινού ή χωριστά.
Στην Ελλάδα, με το νόμο με το Νόμο που ίσχυε, τον 4258/2014 αρ.25 οι Περιφέρειες είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν έργα σε εγκαταστάσεις ερασιτεχνών σωματείων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν «Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή την επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω φορείς μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010». Έτσι, με βάση την πιο πάνω διάταξη, και με τη δυνατότητα των ΠΑΕ (από το 2018) να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση, πολλά γήπεδα εκσυγχρονίστηκαν, έγινα πιο λειτουργικά και ασφαλή.
Στη δική μας ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε ποτέ μια σοβαρή κουβέντα για το γηπεδικό, εξαιρώντας τις μεμονωμένες φωνές. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν μόνο και μόνο για να καλύπτονται κάποια κενά στην ασφάλεια, χωρίς όμως να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα ανακατασκευής του γηπέδου. Φτάσαμε λοιπόν , να διαθέτουμε ένα γήπεδο παλαιό, με προδιαγραφές ανέσεων και ασφαλείας της δεκαετίας του 1980, σχεδόν απόμακρο για το μέσο φίλαθλο. Η ολιγωρία όλων μας δεομένη. Σε εποχές που το Κράτος πρόσφερε τις δυνατότητες να αλλάξει όψη το γήπεδο, εμείς επιδεικνύαμε αδιαφορία. Καμία μελέτη, καμία κοστολόγηση εργασιών, ώστε να αιτηθούμε σοβαρά την αναβάθμιση του γηπέδου μας.
Με το νέο Νόμο 4604/2019 σταματούν οι προγραμματικές συμβάσεις των περιφερειών με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και χαρακτηριστικά αναφέρεται «Με το άρθρο 96 τροποποιείται το άρθρο 100 του Ν.3852/2010 αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις, καταργώντας από τους άμεσα συμβαλλόμενους φορείς τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».
Δε γνωρίζω αν η συγκεκριμένη διάταξη αντικαταστάθηκε, λόγω των πιέσεων κυβερνητικών περιφερειαρχών και της υπόσχεσης των αρμοδίων υπουργών, όμως σίγουρα κατά κάποιο τρόπο βρέθηκε «φόρμουλα» προσπέρασης της για τη χρηματοδότηση, μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, των έργων στο γήπεδο του Παναιτωλικού, ύψους άνω των 1.500.000 ευρώ και της Νίκης Βόλου ποσού περίπου 300.000 ευρώ.
Με παρακαλητά και πιέσεις σε δήμαρχο, βουλευτές και περιφερειάρχη, χρήματα δε θα λάβουμε. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη μελέτη για το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται στο γήπεδο, ώστε αυτό να είναι λειτουργικό, ασφαλές για τα επόμενα 20 χρόνια και φυσικά αισθητικά βελτιωμένο. Να αποδείξουμε ότι το νέο ανακαινισμένο γήπεδο θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Διότι ένα γήπεδο σύγχρονο, με ανέσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των φιλάθλων, αυτόματα αυξάνει την εμπορικότητα της ομάδας, άρα τα έσοδα της και συνεπώς τις αναλογούσες υποχρεώσεις στο κράτος. Ο αριθμός των θεατών θα αυξηθεί ( και εδώ θα μπορούσε να κατατεθεί μια δημοσκόπηση – έρευνα της κοινωνίας της Δράμας με ερωτηματολόγιο σχετικά με την παρουσία τους σε ένα νέο γήπεδο), η εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων ομοίως, ενώ ένα σύγχρονο γήπεδο είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ισχυρούς οικονομικά παράγοντες να διαφημιστούν. Επίσης προσφέρει τη δυναμική στην ομάδα να αλλάξει κατηγορία και συνεπώς να προσθέσει επιπλέον έσοδα και αυτή αλλά και η πόλη, άμεσα και έμμεσα. Πέραν αυτών, των μελλοντικών εσόδων, οι εργασίες θα προσφέρουν θέσεις εργασίες, ενώ και μετά το πέρας αυτών, κάποιες θα δημιουργηθούν, λόγω της αναγκαιότητας των απαιτήσεων του γηπέδου.
Η απαίτηση των φιλάθλων είναι η διοίκηση του ερασιτέχνη, συνεπικουρούμενη από αυτή της ΠΑΕ, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την ριζική ανακαίνιση του γηπέδου μας, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται στην τοποθέτηση ενός στεγάστρου. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει μια προεργασία για τη δυνατότητα του κόσμου, της ΠΑΕ και των χορηγών να συμβάλλουν οικονομικά, ακόμα και να ερευνηθεί η δυνατότατα τραπεζικού δανεισμού, της συμμετοχής του Δήμου άμεσα ή έμμεσα ( με παρεμβάσεις του πέριξ του γηπέδου). Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν οι πόροι από την Περιφέρεια, μέσω προγραμμάτων της.
Το βασικό όμως είναι να καταδείξουμε ότι έχουμε σχέδιο και τρόπους υλοποίησης του. Αλλά κυρίως να κατανοήσουμε ότι χωρίς σύγχρονο γήπεδο, θα είμαστε καταδικασμένοι να αγωνιζόμαστε σε ανάλογες κατηγορίες. Ας αγωνιστούμε να έχουμε ένα στολίδι στην πόλη μας, για το οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι.