Αν και για επαγγελματικούς λόγους δεν μπόρεσε να παραστεί στην ετήσια τακτική συνέλευση του Γ.Σ. Δόξα, το μέλος της σημερινής διοίκησης του δραμινού συλλόγου και καταξιωμένος νομικός, Ηλίας Πατσιούρας, ενημέρωσε το σώμα των μελών της ερασιτεχνικής για το μεγάλο διοικητικό αγκάθι της δραμινής ομάδας που αφορά το θέμα της εκκαθάρισης της ΠΑΕ Δόξα.
Η ενημερωτική επιστολή του αναγνώστηκε από το βήμα της εκδήλωσης και σε αυτή αναφέρονταν τα εξής:
-“Τα θέματα της λύσης και εκκαθάρισης μιας ΠΑΕ ρυθμίζονται τόσο από τον ΚΑΠ της ΕΠΟ, όσο και από το Καταστατικό της ΠΑΕ, ενώ η εξέλιξη τους ελέγχεται από την ΕΕΑ.
Στο Παράρτημα του ΚΑΠ 2021 στο άρθρο 5 αναφέρεται πως «Σε περίπτωση υποβιβασμού σε ερασιτεχνική κατηγορία, η ΠΑΕ λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση». Με βάση τη γραμματική διατύπωση των άρθρων που αφορούν τη λύση και την εκκαθάριση μιας ΠΑΕ, αυτή θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τον υποβιβασμό σε ερασιτεχνική κατηγορία, να λύεται και να τίθεται σε εκκαθάριση. Βέβαια στη δική μας ΠΑΕ, όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά καθ’ ομολογία των διοικούντων της, αυτή μολονότι βρισκόταν σε αδράνεια αγωνιστική, εισέπραττε έσοδα και πλήρωνε έξοδα για λογαριασμό της ερασιτεχνική ομάδας, χωρίς φυσικά να ενημερώσει τους μετόχους ή πολύ περισσότερο να πάρει την έγκριση τους, η οποία φυσικά σε κάθε περίπτωση θα ήταν και παράνομη!!
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του προαναφερόμενου Παραρτήματος ξεδιαλύνεται για το αν μπορεί να συσταθεί νέα ΠΑΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Ειδικότερα: «…. νέα ΠΑΕ μπορεί να συσταθεί άσχετα με το αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εκκαθάριση». Δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωσή της, είναι όμως απαραίτητη η έναρξη της και η περαίωση κάποιων αρχικών σταδίων, όπως μου τόνισε ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕΑ, κ. Γιωτόπουλος.
Μέχρι και σήμερα και με βάση την πληροφόρηση από το Γ.Ε.ΜΗ, δεν υπάρχει καμία πράξη προς την κατεύθυνση της λύσης της εταιρίας, ενώ το ΔΣ της ΠΑΕ ουδεμία διάθεση έχει δείξει για την αναγκαία αυτή διαδικασία.
Στο άρθρο 12 του Καταστατικού της ΠΑΕ προβλέπεται μεταξύ των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, και η δυνατότητα της να αιτείται τη σύγκληση έκτακτων γενικών συνελεύσεων.
Ειδικότερα, το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να υποβάλλει αίτηση για έκτακτη ΓΣ της ΠΑΕ μέσα σε 45 ημέρες. Κατά την άποψη μου η αίτηση θα πρέπει να έχει τη μορφή εξωδίκου, ώστε να βεβαιώνεται η χρονολογία επίδοσης της στον Πρόεδρο του ΔΣ, όπως ορίζει το Καταστατικό. Αν το ΔΣ δε συγκαλέσει την έκτακτη αυτή ΓΣ, τότε οι αιτούντες μέτοχοι μπορούν να προσφύγουν στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων να ζητήσουν από αυτό να συγκαλέσουν οι ίδιοι την έκτακτη γενική συνέλευση με τις διατυπώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό, επιβαρυνόμενοι τα έξοδα της.
Παράλληλα το 1/5 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να ζητήσει από το ΔΣ, πάλι σε έκτακτη Γ.Σ, πληροφόρηση για την πορεία των υποθέσεων της ΠΑΕ, καθώς και για την περιουσία της (Καταστατική λογοδοσία του ΔΣ).
Συνεπώς οι μέτοχοι θα πρέπει να ζητήσουν με εξώδικο προς τον Πρόεδρο του ΔΣ τη σύγκληση της έκτακτης ΓΣ για λύση και διορισμό εκκαθαριστών, αν επιθυμούν και για την πληροφόρηση των οικονομικών στοιχείων).
Σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν σε σχέση με την πληροφόρηση των θεμάτων της ΠΑΕ την εκούσια ή δικαστική λογοδοσία.
Για τη λήψη απόφασης περί λύσης και εκκαθάρισης απαιτείται ειδική αυξημένη απαρτία 2/3. Σε περίπτωση που αυτή δεν υπάρχει γίνεται πρώτη επαναληπτική ΓΣ με απαρτία ½ ή και Τρίτη με απαρτία 1/3.
Στο άρθρο 38 και 39 του καταστατικού ρυθμίζονται τα θέματα της λύσης και εκκαθάρισης. Απαιτούνται 2 τουλάχιστον εκκαθαριστές οι οποίοι ευθύνονται εις ολόκληρον για υποχρεώσεις σε εφορία και ΕΦΚΑ.
Δεν γνωρίζω ακόμα αν μπορεί στη δική μας περίπτωση να ισχύσει αυτό έγινε στην ΠΑΕ ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ προ τριετίας, όπου με δικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του ερασιτέχνη – μετόχου με 10% (αναλογικά τώρα διαφόρων μετόχων) διατάχθηκε η λύση της ΠΑΕ και ο διορισμός εκκαθαριστών και όχι απλώς η δικαστική απόφαση περί σύγκλησης έκτακτης ΓΣ με θέμα τη λύση και την εκκαθάριση.
Σε κάθε περίπτωση, αν το ΔΣ της ΠΑΕ παραμένει αδρανές ακόμα και μετά την αίτηση των μετόχων προς αυτό, θα πρέπει άμεσα να κινηθεί η δικαστική οδός. Απαραίτητα στοιχεία η ύπαρξη 2 εκκαθαριστών και η εξασφάλιση των εξόδων της εκκαθάρισης. Αυτά εξαρτώνται από το πόσες εταιρικές χρήσεις θα πρέπει να εκκαθαρισθούν, από τυχόν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων κλπ. Επί εποχής Μπύρου, το ποσό ήταν κοντά στις 20.000 ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πρωτοβουλία για τη λύση και εκκαθάριση της ΠΑΕ ανήκει στο ΔΣ και τους μετόχους της. Κατ΄ εξαίρεση, το άρθρο 6 του Παραρτήματος του ΚΑΠ ορίζει πώς : «Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των 6 μηνών από την ημέρα του με οποιουδήποτε τρόπου υποβιβασμού σε ερασιτεχνική κατηγορίας της λύσης και εκκαθάρισης της ΠΑΕ, η οποία καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται είτε σε αδιαφορία της διοίκησης είτε σε αντικειμενική αδυναμία (στη δική μας περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει λόγω της πολυδιάσπαση των μετοχικού κεφαλαίου και της αδράνειας πολλών μετόχων να προωθήσουν την εκκαθάριση της ΠΑΕ) μπορεί η τέως διοργανώτρια (super league 2) ή και η ΕΠΟ, μετά από αίτηση του ιδρυτικού σωματείου, δηλαδή της διοίκησης μας, να επιμεληθεί και να παρέμβει για την επίσπευση της εκκαθάρισης».
Κλείνοντας, θεωρώ πως το θέμα της εκκαθάρισης είναι το ίδιο σοβαρό με αυτό της ρύθμισης των χρεών προς τους παίκτες και τις ομάδες που έχουν δικαστικές αποφάσεις από τη ΦΙΦΑ. Αν δε σχεδιάσουμε επιμελώς και σοβαρά τις κινήσεις μας σε αυτά τα δύο θέματα, όποια προσπάθεια γίνει για τον αγωνιστικό προβιβασμό θα είναι μάταιη.
Ηλίας Πατσιούρας