Για να δεχθούν το πλάνο της αναδιάρθρωσης
Δεν έγινε το συμβούλιο της Δευτέρας στην ΕΠΟ για να παρθούν οι αποφάσεις που αφορούν την πολυθρύλητη πλέον αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και μετατέθηκε για την Παρασκευή προκειμένου να υπάρξει η επίσημη συναίνεση των ομάδων της φουτμπολ λίγκ που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη.
Έγινε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αποδοχή του πλάνου της αναδιάρθρωσης από τα μέλη της φουτμπόλ λιγκ, σε ότι αφορά το κομμάτι των οικονομικών απολαβών από την πολιτεία με μια προφορική υπόσχεση προς αυτά, η οποία όμως δεν πέρασε, σε σημείο μάλιστα που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΠΑΕ.
Η απαίτηση τους να πάρουν γραπτές εγγυήσεις σε ότι έχει να κάνει με την εξασφάλιση των εσόδων τους είναι πλέον το επόμενο πρόβλημα για τους εμπνευστές της αναδιάρθρωσης. Αρχικά τα χρήματα που φέρεται ότι συμφωνήθηκαν για την πλευρά των ομάδων της δεύτερης κατηγορίας αξιολογήθηκαν ως ελάχιστα και μη κατοχυρωμένα αφού πέρα από προφορικές υποσχέσεις δεν υπήρξε καμία άλλη εξασφάλιση τους.
Αντί άλλου σχολίου, αντιγράφουμε το σχετικό και πολύ ουσιαστικό δημοσίευμα του flnews.gr που περιγράφει ανάγλυφα την υπάρχουσα κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα:
«Το μετέωρο βήμα της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΠΟ, με τα περισσότερα μέλη της να παραδέχονται πως δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Το μετέωρο βήμα της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΠΟ, με τα περισσότερα μέλη της να παραδέχονται πως δεν υπάρχει λογική σε αυτό.
Έξαλλοι είναι οι πρόεδροι των ομάδων της Football League με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που αδιαφορεί για την βάση του ποδοσφαίρου.
Από τις αρχές του καλοκαιριού «σέρνεται» ένα σχέδιο αλλαγών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που είναι τόσο λάθος, ώστε συναντά αντιδράσεις ακόμη και από ομάδες της Super League που είναι η απόλυτα ευνοημένη της υπόθεσης. Η πιο τρανή απόδειξη της αποτυχίας του σχεδιασμού φαίνεται στο ότι αν τελικά εγκριθεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, αυτό θα συμβεί μόλις 24 ώρες πριν από την σέντρα του.
Η αναβολή της συζήτησης για την «σύγκρουση» των προκηρύξεων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων βαραίνει απόλυτα τους οργανωτές της αναδιάρθρωσης, οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τους πως η όποια αλλαγή στο ποδόσφαιρο αφορά όλες τις κατηγορίες και δεν μάζεψαν όλο το ποδόσφαιρο σε ένα τραπέζι να συζητήσει.
Κάθε μηχανικός που θέλει να χτίσει κάτι νέο και καθαρό φροντίζει πρώτα τα θεμέλια του οικοδομήματος, κάτι που ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό των συμβούλων του υπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, αλλά και των άμεσων συνομιλητών του. Η πλευρά του υπουργείου δείχνει απίστευτη ασέβεια προς όλες τις ομάδες όταν τις υποχρεώνει να περάσουν αυτό το καλοκαίρι πάνω σε «κινούμενη άμμο» και να μην γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και των πρωταθλημάτων που θα συμμετάσχουν.
Οι ΠΑΕ της Football League έχουν κάνει τις μεταγραφές τους, τις προετοιμασίες τους και λίγες ημέρες πριν τελειώσει το καλοκαίρι δεν ξέρουν πόσες θα πάρουν την άνοδο και κυρίως πόσες κατηγορίες και ποιες θα υπάρχουν την σεζόν 2019-20.
Οι χλιαρές αντιδράσεις που υπήρχαν στην αρχή των σεναρίων γίνονται σαφώς πιο έντονες και πλέον η πλειοψηφία, αν όχι όλες οι ομάδες της Football League βρίσκονται απέναντι στην αναδιάρθρωση. Μαζί τους είναι και οι ομάδες της Γ’ Εθνικής, οι οποίες θα μπουν σε ένα παράλογο πρωτάθλημα, όπου θα πρέπει να επενδύσουν για να κάνουν πρωταθλητισμό και οι πρώτοι των ομίλων θα βρεθούν από την Γ’ Εθνική στην… τρίτη κατηγορία.
ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Στο τελευταίο συμβούλιο της ΕΠΟ υπήρξε η πίεση από την Super League, να αλλάξει η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Football League ώστε να είναι σύμφωνη με τα σχέδια της μείωσης των ομάδων, αλλά και της δημιουργίας ενδιάμεσης κατηγορίας που θα λέγεται Super League 2. Αυτή η προοπτική φέρνει δηλαδή την πλειοψηφία των συλλόγων που θα συμμετάσχουν στην φετινή Football League στο φάσμα του υποβιβασμού, αφού οι περισσότερες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την λογική της τρίτης κατηγορίας ημιεπαγγελματικού χαρακτήρα.
Πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να διοργανώνει η Super League δύο πρωταθλήματα, εκτός από τους μικροπολιτικούς σκοπούς της άμεσης σχέσης του προεδρείου με 24 συλλόγους και των εκπροσώπων στις ψηφοφορίες της ΕΠΟ.
ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ
Εκτός από την έλλειψη συνεννόησης με τους εκπροσώπους της Football League και της Γ’ Εθνικής για την αναδιάρθρωση υπάρχει και το αγκάθι των εγγυήσεων που δεν έδωσε ποτέ η Κυβέρνηση για τις μικρότερες κατηγορίες που ουσιαστικά αποτελούν το φυτώριο του ελληνικού ποδοσφαίρου, απέναντι σε μια Super League με πάνω από 60 τοις εκατό ξένων ποδοσφαιριστών.
Οι ομάδες της Super League υπέγραψαν συμβόλαια με την ΕΡΤ, τα οποία παρέχουν χρηματικές εγγυήσεις ακόμη και σε περίπτωση υποβιβασμού, ενώ στην Football League εκτός από την προφορική διαβεβαίωση για τηλεοπτικό συμβόλαιο δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
Παράλληλα ακόμη και τα 3,6 εκατ. Ευρώ που έχουν πέσει στο τραπέζι ως τίμημα φαντάζει μικρό σε σχέση με τα χρήματα που δαπάνησε η κρατική τηλεόραση για τις ομάδες που είχαν μείνει άστεγες. Με την αρχή της αναλογικότητας δεν μπορεί ο Παναθηναϊκός των χιλίων προβλημάτων και της απαγόρευσης μεταγραφών να κλείνει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα πρέπει να μοιραστούν ισόποσα ο Ηρακλής, η Παναχαϊκή, η Δόξα Δράμας, τα Τρίκαλα, ο Απόλλων Πόντου.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με όλα αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος της Football League την Πέμπτη (23/8) και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει έντονη κινητοποίηση όλων των ομάδων της δεύτερης κατηγορίας, μαζί και με συλλόγους της Γ’ Εθνικής που μπαίνουν σε μια αδιέξοδη διαδικασία χωρίς σχέδιο.
Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ
Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία λογική αναδόμησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και απλά δίνει μια πρόσκαιρη χρηματική ανάσα στις ΠΑΕ της Super League. Στις εξαγγελίες δεν υπάρχει ούτε πρόταση για την αναβάθμιση των ακαδημιών των ομάδων, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τον έλεγχο των δαπανών των ομάδων και φυσικά απουσιάζουν τα κριτήρια εμπορικότητας, η προσέλκυση φιλάθλων και η βελτίωση των αγωνιστικών χώρων και των εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να παίξουν ποδόσφαιρο».