Σημεία βελτίωσης!
Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο φιλικό η Δόξα παίζοντας για πρώτη φορά μπροστά στον κόσμο της κέρδισε την Λάρισα με 1-0. Ήταν η δεύτερη νίκη της στο τέταρτο κατά σειρά φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας.
Πέρα από την νίκη και την ικανοποιητική εμφάνιση απέναντι σε έναν αξιόμαχο αντίπαλο, ευχαρίστησε τους 500 και πλέον φίλους της που αψήφησαν την πολύ ζέστη, βρέθηκαν κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα και σίγουρα έφυγαν με αρκετά χαμόγελα από το γήπεδο χειροκροτώντας τους ποδοσφαιριστές.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, μιας και το πρωτάθλημα υπολογίζεται να ξεκινήσει σε περισσότερο από ένα μήνα και οι περισσότερες ομάδες όπως και η Δόξα δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους.
Σημαντικότερα θετικά σημεία των δραμινών καταγράφονται η καλή διάθεση, η ενεργητικότητα που έβγαλαν οι παίκτες και φυσικά τη νίκη απέναντι σε μια ανταγωνίστρια ομάδα της κατηγορίας από τα «βαριά» ονόματα που σίγουρα θα είναι μέσα στις ομάδες που αναζητήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την άνοδο. Στον αντίποδα των τεσσάρων αλλαγών που έκανε ο Μιχάλης Ζιώγας ο Σούλης Παπαδόπουλος έκανε τις διπλάσιες δοκιμάζοντας σχεδόν όλο το δυναμικό που είχε αφήσει στον πάγκο. Τα συμπεράσματα από τους μικρούς σίγουρα είναι ενθαρρυντικά.
Αδυναμίες …πολλές!!!
Βέβαια από την άλλη φάνηκαν εξίσου έντονα και οι κυριότερες από τις πολλές αδυναμίες που έχει η ομάδα. Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει μπροστά όπου η επιθετική γραμμή παραμένει ουσιαστικά άσφαιρη. Ο Κοβάσεβιτς που έπαιξε στην κορυφή του αρχικού σχήματος δικαίως αποτέλεσε την πρώτη αλλαγή του Σούλη Παπαδόπουλου. Συνεπώς η μεταγραφή του Γιώργου Πουλάκου έχει ιδιαίτερη σημασία να αποδειχθεί πετυχημένη γιατί αυτός θα πρέπει να τραβήξει το βάρος του σκοραρίσματος. Μαζί φυσικά με τον δεύτερο επιθετικό που θα αποκτηθεί, αν μάλιστα αυτός είναι ο εσθονός διεθνής Βιάτσελαβ Ζαχοβάικο που δοκιμάστηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Το ευχάριστο είναι ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι το υπάρχον υλικό χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση προκειμένου η ομάδα να είναι ανταγωνιστική. Έτσι υπάρχουν σε φάση δοκιμής δύο ποδοσφαιριστές. Ο εσθονός και ένας σέρβος στόπερ. Ωστόσο και στο κέντρο υπάρχει η ανάγκη ενίσχυσης με την συμπλήρωση ενός δεύτερου παίκτη στις προδιαγραφές του Ρούσεφ. Με το που βγήκε ο Βούλγαρος η ομάδα έχασε την δημιουργία συντονισμένων επιθετικών προσπαθειών. Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για το τι θα γίνει στην περίπτωση που ο βούλγαρος δεν μπορέσει να βγάλει ένα ενενηντάλεπτο λόγω τραυματισμού ή κούρασης. Η Δόξα πήρε μια νίκη χωρίς ο αντίπαλος να νιώσει την απαιτούμενη πίεση της έδρας και χάρη σε ένα μακρινό σουτ του σπεσιαλίστα βούλγαρου. Βέβαια και ο Ταραλίδης είναι «μανούλα» σε τέτοιες περιπτώσεις , ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την ανάγκη των «μαυραετών» για πλουραλισμό στην ανάπτυξη των επιθετικών προσπαθειών και το σημαντικότερο για πετυχημένα τελειώματα.
Αμυντικά η κατάσταση ήταν καλύτερη αν και δεν έλειψαν τα καρδιοχτύπια, τόσο στην φάση του δοκαριού (66’) όσο και σε κάποια στημένα. Και εδώ το σίγουρο είναι ότι η χρονιά δεν βγαίνει μόνο με δύο στόπερ (Κοντεών –Γκαρακλίδης) ενώ η έλευση Περπερίδη θα ενισχύσει την πλευρά, μπροστά από τον πολύ καλό σήμερα Γουμάγια.
Το φιλμ του αγώνα
Στο αγωνιστικό μέρος είδαμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο με ρυθμό στο πρώτο μέρος και από τις δύο ομάδες.
Η Δόξα είχε σε μεγάλα κέφια τον «μπαλαδόρο» Βούλγαρο Ιβάν Ρούσεφ που ήταν ο κορυφαίος και σημείωσε μάλιστα ένα εξαιρετικό γκολ με βολίδα από τα
Η Λάρισα με τους Χατζή και Νεμπεγλέρα στο κέντρο και τον Πορτογάλο Ζεκίνια προσπάθησε να γίνει απειλητική, η άμυνα της Δόξας όμως ήταν καλά στημένη και δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις πέρα από ένα σουτ του Δεινόπαππα που εξουδετέρωσε σωτήρια ο πολύ καλός Γουμάγιας.
Στο δεύτερο μέρος έπεσε ο ρυθμός του αγώνα, λογικό μια και είχαμε και αρκετές αλλαγές από τους δύο προπονητές.
Δύο πολύ καλές ευκαιρίες είχε η Δόξα να διπλασιάσει τα τέρματα της, δοκάρι και μια ακόμη καλή στιγμή η Λάρισα για να ισοφαρίσει, αλλά έμεινε τελικά δίκαια το 1-0 για τη δραμινή ομάδα.
Οι φάσεις του αγώνα
Στο
Στο
Στο
Στο
Στο
Στο
Στο
Στο 69΄ κόρνερ εκτελεί ο Σοϊλέδης κεφαλιά του αμαρκάριστου Κασού λίγο άουτ.
Στο
Στο
Στο
Διαιτήτευσε ο Κοτσάνης με βοηθούς τους Βάντση και Δηλγεράκη, όλοι από την ένωση της Δράμας.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ(Σούλης Παπαδόπουλος):Γουμάγιας (
ΑΕ ΛΑΡΙΣΑΣ(Μιχάλης Ζιώγας): Γκόντα, Γιώτας, Ραπτάκης, Παπαγεωργίου, Παγώνης (
Παπαδόπουλος: «Το μεγαλύτερο κέρδος είναι η παρουσία του κόσμου»
Για την αναμέτρηση ο τεχνικός της Δόξας μας δήλωσε: «Το πρώτο και μεγαλύτερο κέρδος για μας είναι η παρουσία του κόσμου που σαν αριθμός είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός για τέτοια εποχή. Πιστεύω ότι ο κόσμος μαθαίνει και βλέπει συγχρόνως ότι γίνεται καλή δουλειά και τους αρέσει ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας. Ήταν ένα φιλικό ανάμεσα σε δύο ομάδες δυνατές που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν. Στο πρώτο ημίχρονο πετύχαμε ένα ωραίο γκολ και προηγηθήκαμε., Βγήκανε αρκετοί από τους αυτοματισμούς που δουλεύουμε. Κρατήσαμε ρυθμό και προσπαθήσαμε στις αντεπιθέσεις για κάτι περισσότερο. Η Λάρισα ήθελε να μας ισοφαρίσει γιατί μπορεί να είναι ένα φιλικό παιχνίδι αλλά πάντα το αποτέλεσμα και η νίκη είναι ο στόχος. Έχουμε πολλά να βελτιώσουμε. Δεν χρειάζεται ενθουσιασμός. Ήταν απλά ένα καλό τεστ απέναντι σε μια καλή αντίπαλο. Περιμένουμε πολλά από τους μικρούς που θα παίρνουν τον πολύ ή τον λίγο χρόνο συμμετοχής κάθε φορά προκειμένου να δείξουν την αξία τους».
Ενός λεπτού σιγή για τον μεγάλο δάσκαλο!!!
Στο ξεκίνημα του αγώνα, όπως ήταν προαποφασισμένο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του μεγάλου δάσκαλου Πάνου Μάρκοβιτς. Ο σεβασμός στην μνήμη του εκλιπόντος που κηδεύεται το απόγευμα της Δευτέρας, ήταν καθολικός και η στιγμή πραγματικά συγκινητική, στην μνήμη ενός ανθρώπου που κατά γενική ομολογία ήταν μπροστά από την εποχή του!!! Στα κάγκελα της θύρας 5 οι οργανωμένοι οπαδοί κρέμασαν ένα πανό που έγραφε: «ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ»
Σήμερα ο Εσθονός και από αύριο ο Σέρβος
Τα βλέμματα όλων, μετά το 55’ ήταν στραμμένα στον Βιάτσελαβ Ζαχοβάικο ο οποίος μπήκε σαν αλλαγή στην θέση του Ρούσεφ που χειροκροτήθηκε για την αγωνιστική του παρουσία. Ο διεθνής Εσθονός είχε ανακοινωθεί πριν από αρκετές ημέρες από την Παναχαϊκή, αλλά η μεταγραφή του οδηγήθηκε σε ναυάγιο λόγω διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της διοίκησης και του εκπροσώπου του. Ο 30χρονος σέντερ φορ με ένα αρκετά ενδιαφέρον βιογραφικό, στο διάστημα που αγωνίστηκε δεν έδειξε κάτι το εξαιρετικό. Βέβαια έχει κάποια ελαφρυντικά και για αυτό θα παραμείνει και θα δοκιμαστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στην κερκίδα ο Σέρβος
Είναι δεδομένο ότι η αναζήτηση της διοικησης για ενίσχυση, περιλαμβάνει εκτός από σέντερ φορ και στόπερ. Για τον λόγο αυτό μαζί με τον Εσθονό έχει έρθει από χθες και ο 26χρονος κεντρικός Ντ. Κάσελατς που παρακολούθησε την αναμέτρηση από την θύρα 5 μαζί με κάποιο διερμηνέα. Μάλιστα αρκετοί από τους φιλάθλους που βρέθηκαν κοντά είχαν την ευκαιρία να συνομηλήσουν μαζί του στην διάρκεια του ημιχρόνου.
Πρώτα στην 5 και μετά στην 2 ο Σάμιος
Με μια μικρή καθυστέρηση μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θανάσης Σάμιος που προτίμησε να δει το πρώτο ημίχρονο από την θύρα 5 μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Δημήτρη Καραγιαννίδη και κάποιο συνεργάτη του. Στο ημίχρονο πέρασε απέναντι στην θύρα των επισήμων όπου από εκεί παρακολούθησε το υπόλοιπο παιχνίδι. Στην συνέχεια είχε συνεργασίας μιας ώρας με τους Παπαδόπουλο και Κασδοβασίλη ενώ αύριο το πρωί επιστρέφει στον Πειραιά.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ
Παίκτης της Δόξας είναι πλέον ο Μπάμπης Περπερίδης που το αργότερο μέχρι την Δευτέρα θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Ήδη πριν το παιχνίδι ο δραμινός αμυντικός έκανε την πρώτη προπόνηση σαν παίκτης των «μαυραετών» μαζί με τον Πουλάκο. Και οι δύο ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα καθώς έχουν χάσει την προετοιμασία και πρέπει να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Εκλεκτές παρουσίες για τον Γιώργο Γουμάγια!!!
Το παιχνίδι έχει τελειώσει και οι παίκτες της Δόξας κάνουν αποθεραπεία και διατάσεις στο κέντρο του γηπέδου. Ωστόσο την ώρα που ο κόσμος φεύγει δύο λιλιπούτιες παρουσίες θέλουν να μπουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δουν από κοντά τον πατέρα τους. Είναι τα αγγελούδια του Γιώργου Γουμάγια που βρίσκονται στα χέρια της μητέρας τους. Ο πορτιέρο της Δόξας που ενημερώθηκε για την παρουσία τους από τον Χατζή, τα κάλεσε να έρθουν κοντά του αλλά τελικά αυτά παρέμειναν υπομονετικά μακριά, προκειμένου να τελειώσει ο μπαμπάς την δουλειά του…
Γεννητούρια και στο γραφείο τύπου!
Ωστόσο ευτυχισμένος μπαμπάς είναι εδώ και μια εβδομάδα και ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου της ΠΑΕ Δόξα Θοδωρής Παπαδόπουλος που απέκτησε το δεύτερο παιδί και μετά την κόρη έχει πλέον και τον γιο. Έτσι είχε κάθε λόγο μετά την λήξη και αφού διεκπεραίωσε τις τελευταίες εκκρεμότητες της ημέρας, να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται κοντά στον …διάδοχο!!!
Ανακοίνωση των «Μαυραετών» :
«Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Δάσκαλε»!!!
Με οδύνη πληροφορηθήκαμε στο Σύνδεσμο το χαμό του μέγιστου Δραμινού και Δοξαίου ποδοσφαιρανθρώπου, του ανυπέρβλητου Πάνου Μάρκοβιτς. Ήταν ο τελευταίος των μεγάλων αρχιτεκτόνων που οικοδόμησαν το θαύμα της μεγάλης Δόξας και ίσως ο σπουδαιότερος όλων.
Περηφανευόμαστε συχνά εμείς οι Δοξαίοι ότι αυτή η ομάδα έβγαλε τον μεγαλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών στο πρόσωπο του Τάκη Λουκανίδη και τον κορυφαίο παράγοντα στο πρόσωπο του αείμνηστου Αντώνη Καστρινού. Αν όμως αυτά τα πορίσματα είναι συζητήσιμα και τα σκιάζει πιθανώς λίγο η υποκειμενικότητά μας, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι από τη Δόξα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ο -μακράν του δεύτερου- καλύτερος Έλληνας προπονητής όλων των εποχών, ο Τιτάνας της προπονητικής Πάνος Μάρκοβιτς.
Κάποια από τα μεγάλα επιτεύγματα του Μάρκοβιτς είναι πολύ γνωστά: Πρώτος Έλληνας επαγγελματίας προπονητής, πρώτος προπονητής με δίπλωμα, πρώτος που είχε γυμναστή μαζί του από το 1952 ακόμα, πρώτος που εφάρμοσε την ‘προπόνηση τετραγώνων’, τελικός Κυπέλλου στα 29 του χρόνια όχι με τη Δόξα της χρυσής γενιάς, αλλά κάποια χρόνια νωρίτερα με λιγότερο ταλέντο και με μια Δόξα που ακόμη δεν είχε ξαναβρεθεί εκεί, κατάκτηση του Κυπέλλου με τον Πανιώνιο το 1979 κόντρα σε μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών για τη χώρα (εκείνη η ΑΕΚ έμοιαζε ανίκητη) και πολλά άλλα. Είναι ίσως λίγο λιγότερο γνωστά κάποια άλλα επιτεύγματά του, όπως είναι το ότι δημιούργησε τη μεγάλη ομάδα της Δόξας από μια τάξη γυμνασιόπαιδων που έφτασε να βγάλει παίκτες της Εθνικής Ελλάδος και των ομάδων του κέντρου, είναι παραδόξως σχεδόν αποσιωποιημένο το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Έλληνας που έβγαλε τη σχολή προπονητών της Κολωνίας, με δασκάλους το Χέρμπεργκερ και τον Βαϊσβάιλερ.
Πριν και πάνω από όλα είναι παντελώς αποσιωποιημένοι από όλους οι λόγοι που αυτός ο Τιτάνας της προπονητικής αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας ως απλώς ο ‘Δάσκαλος’. Ήταν ΚΑΙ Δάσκαλος, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο για μια τέτοια προσωπικότητα. 60 και βάλε χρόνια μετά από εποχές που η χώρα μας θέλει να ξεχάσει, είναι χρέος μας να καταθέσουμε την αλήθεια, γιατί η προσωπικότητα του ανδρός το επιβάλλει: Ο Έλληνας Πάνος Μάρκοβιτς, εκτός από την ‘ατυχία’ να έχει κατά το 1/8 καταγωγή από το Μαυροβούνιο (εξ’ου και το επώνυμο) και άρα ένα επώνυμο που ηχούσε περίεργα σε ‘περίεργους’ ανθρώπους περίεργων εποχών, είχε την ατυχία να είναι από τη μεριά των ηττημένων του εμφυλίου. Ήταν στην Κομμουνιστική Νεολαία και αυτό κόντεψε να του στερήσει τη ζωή στον -νόμιμο- στρατό σε ένα δήθεν ‘ατύχημα’. Του στοίχισε την καριέρα ως ποδοσφαιριστής, η οποία διεκόπη έτσι άδοξα, αλλά χάρη στο ασύλληπτο θάρρος και τη μεγαλοψυχία του -Κεντρώου κατά τα άλλα- Καστρινού, του δόθηκε η ευκαιρία να μείνει στο ποδόσφαιρο και να διαπρέψει από άλλο πόστο. Αυτό εξηγεί εν μέρει και γιατί εκτίμησε τόσο πολύ αυτήν την ευκαιρία και δεν περιορίστηκε στο πρώτο του δίπλωμα από το Κοβερτσιάνο της Ιταλίας, αλλά πήγε και στην Κολωνία (με συμμαθητές όπως ο Τσαϊκόφσκυ και δασκάλους όπως αυτοί που προαναφέρθηκαν) και δε σταμάτησε ποτέ να μαθαίνει για το αγαπημένο του ποδόσφαιρο. Όσοι είχαν τη μέγιστη τύχη να τον γνωρίσουν και να δουν τη συλλογή του από προπονητικά βιβλία σε 6 γλώσσες, μπορούν να το καταθέσουν. Επειδή κάποτε πρέπει κάποιος να αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, η εκδίωξη του από την Εθνική Ελλάδος (όπου πρόλαβε να κάνει 2 νίκες σε 2 παιχνίδια) δεν έγινε επειδή ο Ασλανίδης ήταν απλά ‘περίεργος’, έγινε για τους προφανείς λόγους. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο ίδιος ο Ασλανίδης τον εκτιμούσε τόσο ως ποδοσφαιρική αξία που του ζητούσε συμβουλές για τη δημιουργία προπονητικών κέντρων για τα εθνικά κλιμάκια ποδοσφαίρου, παρόλο που τον κυνηγούσε λόγω φρονημάτων. Η συνέχεια της αποκαθήλωσης του μέγιστου ποδοασφαιρανθρώπου που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος και της υποβάθμισής του σε απλό ‘μεγάλο δάσκαλο’ ολοκληρώθηκε από τις ενοχές ενός δημοσιογραφικού κόσμου που δεν ήθελε ή δε μπορούσε να εξηγήσει τι έκαναν εκείνες τις σκοτεινές περιόδους κάποιοι άλλοι δήθεν μεγάλοι Έλληνες προπονητές, που για -ακόμη μία- κακή τύχη του Μάρκοβιτς, εκτός από καθεστωτικοί στα δύσκολα ήταν και πολύ πιο ‘δημοσιογραφικοί’ μετά τη Μεταπολίτευση. Ο Τιτάνας Μάρκοβιτς, όσοι τον γνώρισαν το ξέρουν καλά, δεν σου άφηνε ούτε την υποψία ότι μπορείς να δημιουργήσεις οικειότητα μαζί του, αν δεν την έχεις από κάθε άποψη κερδίσει. Τα ‘κυρ-Πάνο’, ‘δάσκαλε’ και λοιπά, όταν δεν τα έκοβε από τη ρίζα, τα λοιδωρούσε ανοικτά για αυτό ακριβώς που ήταν… Γαλιφιές!
Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και χρέος των οπαδών είναι να καταθέτουν αυτήν. Ο Πάνος Μάρκοβιτς είχε μέχρι και το τέλος του την επίγνωση ότι, εκεί που έφτασε, έφτασε με πάρα πολύ δουλειά και επίγνωση των ελάχιστων ανθρώπων που τον ευεργέτησαν (πχ Καστρινός, αλλά όχι μόνο αυτός). Θεωρούσε, όπως θα έπρεπε να είναι, αυτονόητο ότι θα μιλήσει με άλλη γλώσσα και άλλα ελαφρυντικά για νυν παίκτες του, με άλλα -σαν πατέρας- για πρώην παίκτες του, με άλλα για παράγοντες, με άλλα για δημοσιογράφους, οπαδούς κλπ. Αν ο δημοσιογραφικός κόσμος προσπαθεί να αναδείξει τον πιο συμπαθή Έλληνα προπονητή, τότε έχει δίκιο να κοιτάζει αλλού. Υπάρχουν πολλοί άλλοι Έλληνες προπονητές, περισσότερο συμπαθείς και λιγότερο προπονητές, που τους ταιριάζει αυτός ο τίτλος. Αν ψάχνουμε όμως για τον καλύτερο Έλληνα προπονητή όλων των εποχών, ακόμα και η σύγκριση με κάποιον άλλον δεύτερο μοιάζει προβοκατόρικη. Έφυγε ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ.
Ο Σύνδεσμος εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του, στις οικογένειες των τριών ιστορικών σωματείων (Πανιώνιος, Εθνικός Πειραιώς, ΑΠΟΕΛ) που τον αγάπησαν όσο και εμείς, όπως και αυτός τα αγάπησε, και στις οικογένειες των υπόλοιπων ομάδων που είχαν την τιμή να τον έχουν δίπλα τους έστω και για λίγο.
Καλό Παράδεισο Τιτάνα Πάνο Μάρκοβιτς, σε ευχαριστούμε για όλα!
Με τιμή,
ΣΦ Δόξας ‘Μαυραετοί’
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ