Την πρώτη της ήττα γνώρισε η Εθνική Νέων από την Αίγυπτο με 36-30, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου πρωταθλήματος U21.
Έτσι, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα διεκδικήσει την πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης, απέναντι σε Ισλανδία και Σερβία, που θα τις αντιμετωπίσει στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης και πάλι στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη.
Απέναντι στην Αίγυπτο, μία πολύ ισχυρή ομάδα, με ταλέντο και δυνατά κορμιά, καθώς και με παράδοση σε παγκόσμια πρωταθλήματα νέων (4 μετάλλια) οι διεθνείς πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και έδειξαν ότι έχουν τα φόντα για να πετύχουν την υπέρβαση στη φάση των «16».
H Εθνική μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη και στο 10:00 προηγήθηκε με 8-5, με τον Αχιλλέα Τόσκα να σκοράρει τέσσερις φορές, τον Δικαιούλια δύο και τον Δημήτρη Μπαμπατζανίδη να μετράει τρεις επεμβάσεις. Οι Αιγύπτιοι απάντησαν με ένα σερί 3-0 και ισοφάρισαν σε 8-8. Η Εθνική ξαναβρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα με τον Παπάζογλου να «πυροβολεί» δύο φορές και ξέφυγε με 11-9 στο 16:00. Με εξαιρετικές επιθετικές επιλογές οι παίκτες του Νίκου Γεωργιάδη κράτησαν τη διαφορά (16-14 στο 54:10) αποδίδοντας όμορφο χάντμπολ που ξεσήκωσε τους περισσότερους από 1.000 θεατές στις κερκίδες και στο 55:30 ο Τόσκας με το πέμπτο τέρμα του έκανε το 17-14 αναγκάζοντας τον Mohammed Elalfy να καλέσει τάιμ άουτ. ‘Ένα κλέψιμο του Αναστασίου που μετουσιώθηκε σε γκολ από τον Τζωρτζίνη στον αιφνιδιασμό έφερε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (18-14 στο 26:30). Στο 27:10 αποχώρησε ο κεντρικός αμυντικός Abousalem από πλευράς Αιγύπτου λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Σε δύο σερί γκολ των Αιγύπτιων απάντησε ο Τόσκας με το έβδομο τέρμα του (20-17 στο 29:30). Ο Δημήτρης Μπαμπατζανίδης κράτησε το σκορ με την 6η απόκρουσή του και έτσι η Εθνική μπήκε στα αποδυτήρια με διαφορά τριών τερμάτων.
Η Αίγυπτος ξεκίνησε καλύτερα στο δεύτερο μέρος, προσάρμοσε την άμυνα στον Τόσκα και ισοφάρισε σε 20-20 στο 34’, μέχρι ο Τζωρτζίνης να βρει λύση και να δώσει και παλι προβάδισμα (21-20) με το 4ο γκολ του στο ματς. Ο Τόσκας έκανε το 22-20 στο 36:30 αλλά και πάλι η Αίγυπτος ισοφάρισε σε 23-23 στο 39:30 και εκμεταλλευόμενη επιθετικά λάθη της Εθνικης με παίκτη λιγότερο προηγήθηκε με 25-23 στο 40:52, υποχρεώνοντας τον Νίκο Γεωργιάδη να καλέσει τάιμ άουτ. Οι Αιγύπτιοι βρίσκοντας γκολ στους γρήγορες επιθέσεις τους κατάφεραν να ανεβάσουν τη διαφορά στο +3 (28-25 στο 45:00) και πλέον η Εθνική θα έπρεπε να καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέλθει. Ένα εύστοχο πέναλτι του Κοτσιώνη, μία απόκρουση του Μπαμπατζανίδη και ένα δεύτερο πέναλτι από τον Κοτσιώνη βοήθησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να μειώσει σε 28-27 στο 47:10 και σε 29-28 με τον Παναγιώτου στο 48:52, μαζί με δίλεπτο για την Αίγυπτο. Άμεσα οι Αιγύπτιοι έκαναν το 30-28 με δίλεπτο εις βάρος του Δικαιούλια και στη συνέχεια ξέφυγαν με 32-28 στο 51:00. Ο χρόνος πλέον κυλούσε υπέρ των Αιγυπτίων που κράτησαν το +4 (33-29 στο 55:00) και 34:30 στο 57:20 για να φτάσουν στο τελικό 36-30 και να πάρουν την πρώτη θέση του ομίλου.
Αύριο (Σάββατο 24/6) όλες οι ομάδες έχουν ρεπό και την Κυριακή (25/6) θα ξεκινήσει η φάση των «16».
Αίγυπτος (Ελαλφί): Φαχίμ Χουσεΐν 4, Κχαλάφ, Αχμέντ 5, Ελμπεσρί, Σαλμπί, Αμπουσαλέμ, Μ. Μοχάμεντ 2, Αμπντελχαμίντ 3, Σαλάμα, Αμπντελχάκ 7, Ιμπραχίμ 2, Σαλέμ 2, Ομ. Μοχάμεντ 7, Ντοϊέμπ 4, Σαλέμ.
Ελλάδα (Γεωργιάδης): Μπαμπατζανίδης, Κουκουλάς, Παναγιώτου 4, Παπαγιάννης 1, Δικαιούλιας 5, Παπάζογλου 2, Νικολίνταης, Κοτσιώνης 2, Τόσκας 8, Αλεξανδρίδης, Αναστασίου, Βασιλείου- Τσάφος, Σίνα, Γερουλάνος, Παγιάτης 3, Τζωρτζίνης 5.
Διαιτητές: Μπούτζακ- Ζάχραντικ. Δίλεπτα: 5-6. Πέναλτι: 4/4 – 2/3
Όσα ειπώθηκαν μετά τον αγώνα Αίγυπτος – Ελλάδα, που βρήκε νικητές τους “φαραώ” με 36-30, στο κλειστό του Ρέντη.
Νίκος Γεωργιάδης ( προπονητής Εθνικής Ελλάδας ) : Στο πρώτο μέρος παίξαμε πάρα πολύ καλά. Παρουσιασθήκαμε πολύ καλά στημένοι σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού ενώ μπορούσαμε να προηγηθούμε με μεγαλύτερη διαφορά από τα 3 γκολ της ανάπαυλας, εάν παρουσιαζόμασταν πιο αποτελεσματικοί σε προσπάθειες μας. Η Αίγυπτος που γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πάρα πολύ δυνατή ομάδα και με πληθώρα επιλογών, αντέδρασε στο δεύτερο ημίχρονο. Εμείς, στην επανάληψη, φαίνεται ότι μείναμε στα αποδυτήρια. Εγιναν πολλά λάθη στην άμυνα, σε αιφνιδιασμούς, είχαμε κακές επιλογές στην επίθεση, παρουσιασθήκαμε πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το πρώτο μέρος. Θα προσπαθήσουμε τώρα να κερδίσουμε οπωσδήποτε το πρώτο από τα δύο ματς που ακολουθούν, ώστε όλα να κριθούν για την πρόκριση στο τελευταίο. Όλα είναι ανοικτά”.
Πανταλέων Αλεξανδρίδης (πλέι μέικερ Εθνικής Ελλάδος): «Σίγουρα ήταν ένα παιχνίδι που θέλαμε πάρα πολύ. Μπήκαμε στο πρώτο μέρος πάρα πολύ δυνατά, παρόλ’αυτά στο δεύτερο μέρος κάποια λάθη στην άμυνα, κάποια αβίαστα στην επίθεση στον ενδιάμεσο χώρο και αρκετά χαμένα σουτ από τα έξι μέτρα στοίχησαν στη συγκέντρωσή μας και κατ’επέκταση στο παιχνίδι. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα της Αιγύπτου αλλά και στους συμπαίκτες μου έναν προς έναν για την προσπάθειά μας. Το ξεχνάμε γιατί βρισκόμαστε σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχουμε μπροστά μας δύο παιχνίδια πολύ δύσκολα και σημαντικά. Θα προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε και τα δύο».
Δημήτρης Μπαμπατζανίδης (τερματοφύλακας Εθνικής Ελλάδος): «Νομίζω ότι κατά κύριο λόγο άλλαξε η ψυχολογία μας στο δεύτερο ημίχρονο και πέρασε στους Αιγύπτιους. Στο πρώτο μέρος είχαμε ενέργεια πάθος και βγήκαν σχεδόν όλες οι προσπάθειες. Στο δεύτερο μέρος όμως όλα άλλαξαν. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε έτσι ώστε να το ανατρέψουμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Όλοι όσοι ήταν στην αποστολή είτε έπαιξαν είτε όχι έδωσαν το 100% αλλά χρειαζόμαστε και λίγη τύχη στο τέλος. Πάμε στη συνέχεια να δώσουμε το 110% και να κάνουμε δύο νίκες».
Δημήτρης Παναγιώτου ( αθλητής Εθνικής Ελλάδας ) : “Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Με νίκη θα είχαμε πάρει σημαντικότατο προβάδισμα για την πρόκριση. Μπράβο στην ομάδα μας για το πρώτο ημίχρονο, όπου παίξαμε πολύ συγκεντρωμένα, κάναμε όσα είχαμε πεί και δε χάσαμε το μυαλό μας. Αντίθετα, έγιναν περισσότερα λάθη από εμάς στην επανάληψη σε σχέση με τους Αιγύπτιους και εκεί κρίθηκε το ματς. Στο δεύτερο μέρος χάσαμε τη συγκέντρωση μας, δεν υπήρχε στο κεφάλι μας αυτό που είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε και δεν βρήκαμε λύσεις. Όμως, στα 2 παιχνίδια που ακολουθούν θα παλέψουμε για το καλύτερο ώστε να προκριθούμε στους 8 της διοργάνωσης. Χαίρομαι γιατί σταθήκαμε καλύτερα από ότι στα προηγούμενα παιχνίδια και θεωρώ ότι παίξαμε χειρότερα σε σχέση με ότι θα παρουσιάσουμε στο επόμενο. Ας κάναμε τώρα την μία και τελευταία ήττα μας…”
AdamElbeshry (αριστερός εξτρέμ Αιγύπτου): «Το πρώτο ημίχρονο για εμάς δεν ήταν καθόλου καλό, είχαμε μικροπροβλήματα στην άμυνα και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Πήγαμε στα αποδυτήρια, μιλήσαμε με τους προπονητές μας και προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πολύ καλά, βρήκαμε λύσεις στην επίθεση βελτιώσαμε κατά πολύ την άμυνά μας και καταφέραμε να πάρουμε μια νίκη που μας κάνει πολύ χαρούμενους».
Mohamed Elalfy ( προπονητής Εθνικής Αιγύπτου ) : “Κερδίσαμε δίκαια έναν πολύ καλό και δυνατό αντίπαλο, μπροστά στο κοινό του, στο γήπεδο του. Είναι μία εξαιρετική επιτυχία για εμάς. Η Ελλάδα προηγήθηκε στο ημίχρονο παίζοντας καλύτερα, αλλά, στην επανάληψη αλλάξαμε παίκτες, σταθήκαμε καλύτερα στην άμυνα, είχαμε αλλαγές και στην οργάνωση του παιχνιδιού όπως και στις επιλογές επίθεσης και φθάσαμε στην επιτυχία, παρά την ελληνική προσπάθεια”.
Στο κλειστό “Μελίνα Μερκούρη” του Ρέντη, θα διεξαχθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα (25 και 26 Ιουνίου), οι αγώνες του 4ου ομίλου της φάσης των “16”.
Αίγυπτος και Ισλανδία μεταφέρουν τις νίκες τους από την πρώτη φάση και ξεκινούν με 2 βαθμούς, ενώ Σερβία και Ελλάδα μπαίνουν χωρίς βαθμό.
Για να πάρει την πρόκριση η ελληνική ομάδα στους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια της Ισλανδίας και της Σερβίας. Πρόκειται για δύο ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο δυνατό της προσπάθειας, αρχής γενομένης στον αγώνα με τους Ισλανδούς το απόγευμα της Κυριακής (17:30).
Οι Ισλανδοί είναι έως τώρα αήττητοι στη διοργάνωση. Διαθέτουν μία από τις ψηλότερες ομάδες με μέσο όρο ύψους τα 190,6 εκατοστά. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές σκόραραν 84 γκολ (μ.ο.28) και είχαν τη 19η καλύτερη επίθεση, ενώ δέχθηκαν μόλις 62 γκολ και έχουν την τρίτη καλύτερη άμυνα. Στις ασίστ είναι 8οι με 45, κάνουν 12,33 λάθη ανά αγώνακαι δέχονται κατά μέσο όρο 4 δίλεπτα. Πρώτος σκόρερ είναι ο Σιμόν Γκούντγιονσον με 15 γκολ και οι τρεις τερματοφύλακές τους που μοιράστηκαν το χρόνοσυμμετοχής είχαν αποτελεσματικότητα 36%.
Η τριταθλήτρια Ευρώπης του 2022, Σερβία, είναι επίσης ψηλή ομάδα με μέσο όρο τα 190,1 εκατοστά. Έχει την 7η καλύτερη επίθεση με 108 γκολ και την 6η καλύτερη άμυνα με 66 γκολ παθητικό. Είναι 9η στις ασίστ με 44 και οι αθλητές της κάνουν 11,33 λάθη ανά αγώνα, ενώ δέχονται κατά μέσο όρο 4 δίλεπτα. Ο αριστερός ίντερ Μίλος Κος είναι πρώτος σκόρερ με 16 γκολ και οι δύο τερματοφύλακές της μοιράζονται το χρόνο και παίζουν έως τώρα με ποσοστό αποτελεσματικότητας 44%
Η ελληνική ομάδα έχει μέσο όρο ύψους τα 188 εκατοστά. Έχει την 12η καλύτερη επίθεση (103 γκολ) και την 15η καλύτερη άμυνα (84 γκολ). Είναι στην 7η θέση των ασίστ με 48, 9η στα λάθη με 12,33 κατά μέσο όρο και δέχεται 5,7 δίλεπτα ανά αγώνα. Πρώτος σκόρερ είναι ο Αχιλλέας Τόσκας με 14 γκολ και ο τερματοφύλακας Δημήτρης Μπαμπατζανίδης είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 34%.
Η Αίγυπτος, που νίκησε την Εθνική μας στην πρώτη φάση με 36-30, έχει μέσο όρο ύψους τα 188,7 εκατοστά. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση με 123 γκολ και είναι 22η στην άμυνα έχοντας δεχθεί 92 γκολ . Πρώτος σκόρερ των “φαραώ” είναι ο Ομάρ Μοχάμεντ με 23 γκολ σε 27 προσπάθειες, ενώι τερματοφυλακές της δεν έχουν υψηλά ποσοστά, καθώς παίζουν με 23% αποτελεσματικότητα.
Η βαθμολογία
1. Αίγυπτος 2 (36-30)
2. Ισλανδία 2 (32-29)
3. Σερβία 0 (29-32)
4. Ελλάδα 0 (30-36)
Το πρόγραμμα του ομίλου
Κυριακή 25 Ιουνίου
17:30 Ισλανδία- Ελλάδα
19:45 Αίγυπτος- Σερβία
Δευτέρα 26 Ιουνίου
17:30 Ισλανδία- Αίγυπτος
19:45 Σερβία – Ελλάδα