Η απόφαση για λύση της ΠΑΕ είναι το κλειδί για την ροή των εξελίξεων ενόψει του νέου αθλητικού νόμου
Το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου που δόθηκε στην δημοσιότητα φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα της Δόξας το θέμα της εκκαθάρισης που παραμένει σε ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ αδράνεια!
Δύο είναι τα νέα στοιχεία που βγαίνουν από το ρεπορτάζ. Το πρώτο είναι ότι ξεκαθάρισε το θέμα που αφορά την προσωρινή διοίκηση της ΠΑΕ. Από το ειρηνοδικείο Δράμας στις 30 Ιουνίου είχε δοθεί τετράμηνη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι από τις 30 Οκτωβρίου έχει ΠΑΥΣΕΙ κάθε εμπλοκή των μελών της διοίκησης Δαϊλάκη στα διοικητικά της ΠΑΕ και η εταιρία έχει επιστρέψει στην δικαιοδοσία του Σάμιου. Συνεπώς για να προχωρήσουν τα διαδικαστικά χρειάζεται να οριστεί από το Ειρηνοδικείο νέο σχήμα, τουλάχιστον πενταμελές.
Το άλλο βασικό ζητούμενο ήταν η στάση που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Σάμιος σε ότι αφορά την ροή της διαδικασίας. Επ’ αυτού δεν είχε γίνει καμία κρούση στον πειραιώτη επιχειρηματία και έτσι υπήρχε ένα πέπλο άγνοιας σε ότι αφορά τις προθέσεις του.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ο Σάκης Πετρόπουλος επικοινώνησε το βράδυ της Τετάρτης με τον Θανάση Σάμιο ζητώντας του να τον ενημερώσει για τους σκοπούς του πάνω στην διαδικασία της εκκαθάρισης. Και η απάντηση που πήρε δίνει ένα στίγμα αισιοδοξίας για άμεση ροή των εξελίξεων:
« Είμαι θετικός στο να γίνουν οι διαδικασίες για να λυθεί η ΠΑΕ. Από μέρους μου δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο, κανένα κώλυμα. Θεωρώ ότι από την στιγμή που δεν βρέθηκε κάποιος δραμινός να τρέξει την ομάδα και ήρθε ο υποβιβασμός είναι αναπόφευκτη αυτή η διαδικασία».
Μια δήλωση, που εφόσον παραμείνει χωρίς αναιρέσεις, βοηθάει καταλυτικά την ροή των εξελίξεων, αφού τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνει άμεσα η λύση της εταιρίας. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει σύσταση νέας ΠΑΕ όταν η ομάδα επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ο νέος νόμος ορίζει ότι από το ίδιο σωματείο δεν μπορεί να συσταθεί νέα ΠΑΕ αν δεν λυθεί η παλιά.
Ένας άλλος λόγος, τώρα που πλέον ενεργοποιήθηκε η διαδικασία των εκατό δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και μπορεί να ξεκινήσει η διεκπεραίωση των οφειλών της προσωρινής διοίκησης προς την εφορία και τον ασφαλιστικό φορέα, είναι το κομμάτι που αφορά τους εκκαθαριστές. Όσο ακόμη είναι σε ισχύ ο παλιός νόμος μπορεί η πλειοψηφία των μετόχων να ορίσει άτομα της δικής της επιλογής για τον ρόλο αυτό. Με το νέο νόμο επιβάλλεται ο ορισμός ορκωτών λογιστών που φυσικά θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Ποιος πληρώνει;
Εδώ υπάρχει ένα άλλο σημείο τριβής. Το ποιος θα καλύψει το κόστος της διαδικασίας της εκκαθάρισης που αυτή τη στιγμή χονδρικά υπολογίζεται στα δέκα χιλιάρικα και που ίσως αργότερα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αυτό βαρύνει τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και το ζητούμενο είναι το αν ο Σάμιος είναι διατεθειμένος να το αναλάβει.
Τι πρέπει να γίνει
Αρχικά και εφόσον δεν υπάρχει διοίκηση για να τρέξει τα διαδικαστικά, σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες νομικές εισηγήσεις, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο ορισμός από το δικαστήριο ενός νέου διοικητικού σχήματος με σκοπό μόνο την εισήγηση για την λύση της εταιρίας και την εκκαθάριση της. Η διάρκεια της θα είναι περίπου στον ένα μήνα και θα πρέπει σε συνεργασία με τον τοπικό έφορο, να της εξασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθεί τυχόν τρέχουσες επιβαρύνσεις από προσαυξήσεις στα υπάρχοντα χρέη.
Αυτό το σχήμα ή ο ερασιτέχνης (αυτό θα ξεκαθαρίσει από το καταστατικό της ΠΑΕ, αν προβλέπει την αυτοδίκαια λύση της στην περίπτωση υποβιβασμού) θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα ημερήσιας διαταγής την εκκαθάριση της ΠΑΕ.
Εφόσον ο Σάμιος συναινεί, δίνει ένα σχετικό πληρεξούσιο και όλα παίρνουν εύκολα το δρόμο τους.
Συντάσσεται πρακτικό γενικής συνέλευσης όπου καταγράφεται η απόφαση και διορίζονται οι εκκαθαριστές. Αν αυτό γίνει άμεσα πριν την ψήφιση του νέου νόμου, ορίζονται με τα προβλεπόμενα του παλιού. Το πρακτικό κατατίθεται στο ΓΕ.ΜΗ. (Γενικό Μητρώο) μια υπηρεσία που πλέον παρακολουθεί όλες τις μεταβολές εταιριών. Και αφού γίνει η δημοσίευση στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) και η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και όποιες άλλες διαδικαστικές υποχρεώσεις, ολοκληρώνεται η λύση της εταιρίας!!
Υπάρχει μια γραφειοκρατία, μη ευκαταφρόνητη, που θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνει. Το βασικότερο όμως είναι ότι πρέπει επιτέλους ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ…
Τι αναφέρει σχετικά το προσχέδιο του νέου νόμου:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Άρθρο 53
Σύσταση
–
Νομική μορφή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας
1. Με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του παρόντος, τα σωματεία μπορούν να ιδρύουν αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (Α.Α.Ε.), κατά την έννοια των διατάξεων του παρόντος και του ν. 2190/1920 οι οποίες υποκαθίστανται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τμήματος του αθλητικού σωματείου που μετατρέπεται σε εταιρεία. Δεν περιλαμβάνονται στην υποκατάσταση οι ενοχικές υποχρεώσεις που αφορούν τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Εκκρεμείς δίκες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν συνεχίζονται επ` ονόματι της εταιρείας, η οποία νομιμοποιείται ενεργητικά και παθητικά, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.
Με εξαίρεση τη μετατροπή αυτή, δεν επηρεάζεται η μορφή και η λειτουργία του αθλητικού σωματείου, το οποίο διατηρεί τα υπόλοιπα αθλητικά του τμήματα.
2. Για τη σύσταση αθλητικής ανώνυμης εταιρείας απαιτείται:
α)Απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του αθλητικού σωματείου, η οποία λαμβάνεται με την παρουσία των δύο τρίτων (2/3) τουλάχιστον των μελών του και την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η γενική συνέλευση επαναλαμβάνεται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες και αρκεί η παρουσία του μισού τουλάχιστον των μελών του σωματείου.
β) Οικονομοτεχνική μελέτη από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών ελεγκτών ή συμβούλων, από την οποία προκύπτει η βιωσιμότητα της υπό ίδρυσης Α.Α.Ε.
για μία πενταετία τουλάχιστον.
γ)
Γνώμη της οικείας επαγγελματικής ένωσης και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας
σχετικά με τη δυνατότητα βιωσιμότητας της συγκεκριμένης Α.Α.Ε., καθώς και την εκπλήρωση τυχόν κριτηρίων που θέτει η ίδια.
δ)
Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από γνωμοδότηση του Ε.Σ.Α.Σ. Η άδεια χορηγείται μόνο αφού εξακριβωθεί η νομιμότητα της ανωτέρω απόφασης της γενικής συνέλευσης των μελών του ιδρυτικού σωματείου,εκτιμηθεί η βιωσιμότητα της υπό ίδρυση Α.Α.Ε.και η τήρηση όλων των προϋποθέσεων του παρόντος νόμου.
Η άδεια αυτή ανακαλείται, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αν
πάψουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε, καθώς και σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβιάσεων του νόμου. Αν ανακληθεί η άδεια,η ομάδα της Α.Α.Ε. αποβάλλεται από το πρωτάθλημα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της αρμόδιας επαγγελματικής ένωσης, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από την ανωτέρω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η μη συμμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου της επαγγελματικής ένωσης με την ανω τέρω απόφαση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της σε αυτό,
έχει ως συνέπεια, εκτός των άλλων, την έκπτωσητων μελών του, με ανάλογη εφαρμο
γή της παραγράφου 4 του άρθρου 27 του παρόντος.
3. Στην απόφαση της ιδρυτικής γενικής συνέλευσης ορίζεται και προσωρινή επιτροπή, στην οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση να προχωρήσει στη διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία.Η προσωρινή αυτή επιτροπή αποτελείται από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη και, μέχρι την εκλογή του νέου Δ.Σ. της Α.Α.Ε. κατά την περίπτωση γ της παρούσας, οπότε και παύει ναυφίσταται, μεριμνά ιδίως:
α) για την τήρηση των διατυπώσεων που επιβάλλονται κατά την ίδρυση της εταιρείας,
β) για την πιστoποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου της, σύμφωνα με
το νόμο και το καταστατικό,………………………………….
Δεν μπορεί να συσταθεί νέα αθλητική ανώνυμη εταιρία από το ίδιο αθλητικό σωματείο για το ίδιο άθλημα….
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
6. Αν λυθεί για οποιοδήποτε λόγο, εκτός της πτώχευσης, αθλητική ανώνυμη
εταιρεία, τίθεται υποχρεωτικά σε εκκαθάριση και εφαρμόζονται οι σχετικές με
την εκκαθάριση ανωνύμων εταιρειών διατάξεις του κ.ν. 2190/1920. Σε όλες τις
περιπτώσεις, εκκαθαριστές της Α.Α.Ε. ορίζονται ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, που δεν συνδέονται με συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τετάρτου βαθμού με όσους διετέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Α.Α.Ε. την τελευταία πριν τη λύση της εταιρείας δεκαετία, ή με όσους είχαν οποτεδήποτε την ιδιότητα του μετόχου αυτής. Η εκκαθάριση περατώνεται μέσα σε ένα (1) έτος από την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. της λύσης της εταιρείας και της θέσης αυτής σε εκκαθάριση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
Υπάρχουν 4 σχόλια σχετικά με το θέμα...
Και μονο που ξανακουσα το ονομα του μου ερχετε να ξερασω.
Ο ”ανθρωπος” που ζει για να δει την στιγμη που η μεγαλη ΔΟΞΑ, να καταστρεφεται ,ξανα μπροστα μας.
ΚΟ@ΡΙΑ …..!!!!
Ο ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ EVER KAI TO ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ Κ-Α-Κ-Ο-Σ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΕΜΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ.ΑΦΙΣΤΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΛΠ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΘΑ ΑΝΕΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΑΞΕΙ ΓΝΩΜΗ.ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΝ ΔΕ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ.
ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ.ΤΩΡΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΙΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩΝΑΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΥ ΤΗ ΔΟΞΑ ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΗΠΙΣΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ.