Που πάμε;;;
Αν και το περισσότερο ενδιαφέρον για τον κόσμο της Δόξας είναι στραμένο στο αυριανό συμβούλιο του ΟΠΑΠ που είναι προγραμματισμένο για το μκεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο μεσολαβεί το παιχνίδι του κυπέλλου με την Καλλιθέα.
Ένα παιχνίδι με διαφορετικές σημασίες για την Δόξα. Και το πλέον σημαντικό είναι να δούμε ποια είναι η οπτική με την οποία το αντιμετωπίζουν ο Σάμιος και ο Κατσαβάκης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πηγάζουν από ότι αφορά την διαχείριση του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Από την μία είναι το προφίλ της ομάδας , που τόσο άγρια έχει διασυρθεί μεχρι τώρα μαζί με την φανέλα και την ιστορία της ομάδας και από την άλλη υπάρχει η σκοπιμότητα και η συνολικότερη σημασία του συγκεκριμένου παιχνιδιού.
Η Δόξα έχει μέχρι στιγμής μια τραγικά αρνητική πορεία που έχει απογοητεύσει τον κόσμο της ομάδας και για την οποία μοναδικός υπόλογος είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θανάσης Σάμιος και οι επιλογές του. Σε αυτή την τόσο αρνητική πορεία μοναδική ελπίδα για ανάκαμψη είναι η ποιοτική ενίσχυση της ομάδας στην μεταγραφική περίοδο που αρχίζει σε δέκα μέρες. Όμως μέχρι τότε υπάρχουν και κάποια παιχνίδια ακόμη που επιβαρύνουν σημαντικά το πρόβλημα των «μαυραετών» . Συνεπώς στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα είναι πολύ αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί να είναι ωφέλιμη η προσθήκη ενός ή δύο αγώνων σε μια διοργάνωση όπου και ο πιο φανατικός φίλαθλος της ομάδας δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει κάποια ελπίδα για το κάτι περισσότερο. Κάποιοι θα σκεφτούν το κύρος, το γόητρο και το όνομα της Δόξας. Όμως όλα αυτά φέτος έχουν δοκιμαστεί τόσο έντονα που σίγουρα δεν αντέχουν άλλο ζόρισμα. Άλλωστε στην περίπτωση που δεν θα γίνει κάτι άμεσα τότε πάμε στην περίπτωση της κατάρριψης κάθε αρνητικού ρεκόρ και την δημιουργία της πιο μαύρης σελίδας στην ιστορία των «μαυραετών». Από την άλλη όμως θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη ότι δεν μπορεί να παραδίνεσαι αμαχητί στον αντίπαλο σου. Άρα θα πρέπει να παλέψεις με όλες σου τις δυνάμεις για το σύμβολο σου. Όμως πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν στερείσαι των βασικών δυνατοτήτων. Όταν έχει ένα τόσο περιορισμένο ρόστερ σε αριθμό και ποιότητα, πόσο μπορείς να το κάνεις ακόμη πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς τιμωρίες και διάφορες άλλες ατυχίες; Είναι ένα ερώτημα που σίγουρα θα απασχολεί τους δυο επικεφαλείς (σε αγωνιστικό και διοικητικό) της Δόξας. Ποια θα είναι η τελική τους απόφαση, αν αυτή δεν έχει παρθεί ήδη, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε το μεσημέρι στις 4.
Σε περίπτωση πρόκρισης που θα είναι η έδρα;
Βέβαια να τονίσουμε ότι υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα στην υπόθεση μας. Αυτό έχει να κάνει με την έδρα που θα χρησιμοποιηθεί από την Δόξα σε περίπτωση που η ομάδα προχωρήσει στο κύπελλο, μια διοργάνωση όπου δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που ισχύουν στην σούπερ λίγκα. Δηλαδή θα χαρεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ στην περίπτωση που θα πρέπει να παίξει η Δόξα στην Δράμα με το υπάρχον σε βάρος του κλίμα;
Κατσαβάκης: «Φρεσκάρισμα με Καλλιθέα»
Ο τεχνικός της Δόξας , Μάκης Κατσαβάκης ανέφερε ότι θα ανακατέψει την τράπουλα στον αγώνα Κυπέλλου με την Καλλιθέα. Οι «μαυραετοί» θα κυνηγήσουν στο Ελ Πάσο την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου και ο τεχνικός, Μάκης Κατσαβάκης δήλωσε σχετικά με την αναμέτρηση: «Σίγουρα μας ενδιαφέρει ο θεσμός του Κυπέλλου χωρίς παράλληλα να ξεχνάμε την ανάγκη φρεσκαρίσματος που έχει η ομάδα. Για παράδειγμα έμεινε εκτός αποστολής ο Βέρτζος που είναι καταπονημένος και θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι παίκτες φρέσκοι για να ξεκουραστούν και άλλοι που μέχρι τώρα παίζουν συνεχόμενα. Η Καλλιθέα είναι μια από τις καλές ομάδες της κατηγορίας, έχουμε μια καλή εικόνα για αυτήν, θα την αναλύσουμε επαρκώς για να πάρουμε την πρόκριση. Με πολύ σεβασμό θα πάμε στο παιχνίδι, όμως η πρόκριση είναι το ζητούμενο και αυτή θα κυνηγήσουμε».\Η αποστολή: Θεοδωρόπουλος, Τριποτσέρης, Λεάντρο, Νιάρος, Ρούτσης, Βάντερσον, Λίμα, Αραβίδης, Τοπούζης, Κανακούδης, Πιτσόκος, Σικαλιάς, Κατσικογιάννης, Αμπουμπακάρι, Σοϊλέδης, Έρος, Κουμπρόγλου, Αγγελούδης.Κάλεσμα Καλλιθέας ενόψει Δράμας
Θέλει τον κόσμο της η Καλλιθέα
Η Καλλιθέα θέλει να συνεχίσει την παράδοση στο Κύπελλο απέναντι στη Δόξα και ζήτησε τη συμπαράσταση των φιλάθλων. Στο πλαίσιο της φάσης των «32» του Κυπέλλου η αθηναϊκή ομάδα θα υποδεχτεί την Δόξα και, φυσικά, θέλει να συνεχίσει την παράδοση που έχει στον θεσμό. Εκτός πλάνων του Βαγγέλη Γούτη θα βρίσκεται ο Βαγγέλης Πλατέλλας, (είναι καθ’ οδών για Ξάνθη)όμως θα επιστρέψει στην άμυνα ο Δημήτρης Αρβανίτης που εξέτισε την ποινή του. Οι «κυανόλευκοι» θέλουν τη συμπαράσταση του κόσμου τους και για τον λόγο αυτό η διοίκηση απηύθυνε κάλεσμα στους φιλάθλους να δώσουν δυναμικό «παρών». Όπως ανέφερε: «Η διοίκηση της ομάδας, το προπονητικό τιμ και οι παίκτες απευθύνουν κάλεσμα στο φίλαθλο κόσμο της Καλλιθέας να έρθει στο γήπεδο και να ενισχύσει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών ώστε να πάρουν την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου. νΗ ομάδα δηλώνει έτοιμη για την υπέρβαση και ζητεί από τον κόσμο να έρθει στις κερκίδες και να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Συλλόγου μας. Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και πιστεύεται ότι η παρουσία του κόσμου θα είναι έντονη».
Νόμος-μπελάς για ΠΑΕ και συνδέσμους!
Δρακόντειες διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων (πλέον Λέσχες) και που αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρούς «πονοκεφάλους» στις ΠΑΕ που αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη, περιλαμβάνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Όλα αυτά βέβαια, εάν ο νόμος εφαρμοστεί!
Διαβάστε όλα όσα προβλέπονται για τους συνδέσμους, τα παραρτήματα τους, τις περιπτώσεις που τα γραφεία θα σφραγίζονται, τις οργανωμένες μετακινήσεις και κυρίως τις ευθύνες που θα έχουν πλέον οι ΠΑΕ για κάθε πράξη των μελών των συνδέσμων.
Όλη η ευθύνη (αναγνώριση, εποπτεία και έλεγχος) των συνδέσμων φιλάθλων (που θα ονομάζονται στο εξής «Λέσχες») θα ανήκει στις ΠΑΕ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι ομάδες θα ευθύνονται εξ ολοκλήρου και για κάθε πράξη βίας που θα υποπέσει μέλος Λέσχης που είναι αναγνωρισμένη. Κάθε Λέσχη για να μπορεί να λειτουργεί και να έχει γραφεία, πρέπει να αναγνωριστεί από την ΠΑΕ και τη ΓΓΑ, να έχει άδεια από το Πρωτοδικείο, να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων, να εκδίδει δελτίο ταυτότητας για κάθε μέλος της και να έχει άδεια για λειτουργία γραφείων από την αστυνομία.
Επίσης αν κάποιος διατηρεί π.χ. καφετέρια η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως μια συγκεκαλυμμένη μορφή Λέσχης που συγκεντρώνει οπαδούς, τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο και του αφαιρείται η άδεια του καταστήματος.
Οι ομάδες θα ευθύνονται για κάθε ζημιά που θα προκαλέσουν σε τρίτους τα μέλη των Λεσχών και θα υποχρεούνται και σε αποζημιώσεις. Σε περίπτωση επεισοδίων από μέλη αναγνωρισμένης Λέσχης, θα απαγορεύεται στην ΠΑΕ η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών για το υπόλοιπο της περιόδου, ή ακόμη και της επόμενης.
Οι Λέσχες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του νόμου, θα διαλύονται και θα σφραγίζονται.
Αναφορικά με τις οργανωμένες μετακινήσεις, τα μεταφορικά μέσα τα μισθώνει υποχρεωτικά η ΠΑΕ. Αν έχει επιβληθεί απαγόρευση μετακινήσεων σε κάποιο ματς ή σε κάποια ομάδα, ο ιδιοκτήτης και ο οδηγός του μέσου μεταφοράς απειλείται με φυλάκιση έως και τριών ετών αν μεταφέρει οπαδούς. Αν προκληθούν και επεισόδια, οι ποινές μεγαλώνουν, ενώ σε κάθε περίπτωση αφαιρείται και η άδεια κυκλοφορίας.
Περιττό να επαναλάβουμε πως ο νόμος είναι καλός και μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες για πάταξη της γηπεδικής βίας. Φτάνει να εφαρμοστεί. Διότι το πρόβλημα με τους νόμους είναι κυρίως αυτό και όχι το περιεχόμενο τους.
Διαβάστε αναλυτικά τα άρθρα και τις διατάξεις του νέου αθλητικού νόμου που αφορούν τις Λέσχες και τις οργανωμένες μετακινήσεις:
Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.
1. ΣΚΟΠΟΣ – ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΧΗ.
Λέσχη Φίλων αθλητικού σωματείου (εφεξής Λέσχη), τμήματος αμειβομένων αθλητών (Τ.Α.Α.) ή ανώνυμης αθλητικής εταιρείας (Α.Α.Ε.) είναι η, κατά τις διατάξεις των άρθρων 78 επ. του Αστικού Κώδικα και του παρόντος άρθρου, ένωση φυσικών προσώπων που αποβλέπει στη με κάθε νόμιμο τρόπο ενίσχυση ή υποστήριξη του αθλητικού σωματείου, του Τ.Α.Α. ή της Α.Α.Ε. Οι Λέσχες οφείλουν να καλλιεργούν και να προάγουν τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του φιλάθλου πνεύματος. Τα οικεία αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α. ή οι Α.Α.Ε., υποχρεούνται να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις Λέσχες και ευθύνονται εις ολόκληρον για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούν τα μέλη τους κατά τις οργανωμένες μετακινήσεις τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων, όπως ορίζεται στο άρθρο 41Δ. Εποπτεύουσα κρατική αρχή για τις Λέσχες είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τους όρους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία του ελέγχου και της εποπτείας των αθλητικών σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Ε.Ε. επί των Λεσχών.
2. ΜΕΛΗ – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ.
Μέλος Λέσχης μπορεί να είναι όποιος έχει μόνιμη κατοικία ή σταθερή διαμονή στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β΄, γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου. Η Λέσχη εκδίδει υποχρεωτικά δελτίο ταυτότητας για κάθε μέλος της, το οποίο ισχύει για ένα έτος.
3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.
Προκειμένου το αρμόδιο πρωτοδικείο να προβεί στην αναγνώριση Λέσχης ως σωματείου, απαιτείται, πλέον των όσων προβλέπονται από τον Α.Κ.:
α) να επισυναφθούν στην αίτηση αναγνώρισης:
αα) γραπτή συναίνεση της διοίκησης του οικείου αθλητικού σωματείου, του Τ.Α.Α. ή της Α.Α.Ε.
ββ) απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών, από το oποίο προκύπτει ότι δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3,
γγ) υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 (Α 75) κάθε ιδρυτικού μέλους ότι δεν εκτίει ποινή που του έχει επιβληθεί κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130,
β) να προβλέπεται σε διατάξεις του καταστατικού ότι:
αα) η Λέσχη διαθέτει την έγγραφη συναίνεση του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.,
ββ) δεν μπορεί να είναι μέλος της Λέσχης πρόσωπο στο οποίο συντρέχουν τα κωλύματα των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 ή πρόσωπο που εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130, \
γγ) επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις αποβολής από τη Λέσχη σε όποιο μέλος διαπράττει αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
4. ΒIΒΛΙΑ.
Κάθε Λέσχη τηρεί υποχρεωτικά Βιβλίο Μητρώου Μελών και Βιβλίo Εσόδων – Εξόδων, τα οποία, πριν από τη χρήση τους, θεωρούνται από τον περιφερειάρχη ή από άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο. Όταν διενεργεί πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που υπάγονται στο Φόρο Προστιθέμενης Aξίας ή στη φορολογία εισοδήματος, τηρείται για τις πράξεις αυτές θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992 – Α΄ 84) έχει για τις πράξεις αυτές όλες τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του ίδιοου Κώδικα για τον επιτηδευματία.
5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ.
Η Λέσχη μπορεί να διατηρεί κατά τόπους παραρτήματα, εφόσον: α) προβλέπεται από το καταστατικό της, β) υπάρχει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης της Λέσχης σύμφωνα με το καταστατικό, γ) έχει οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας του παραρτήματος και έχει γνωστοποιηθεί στην εποπτεύουσα και στην οικεία αστυνομική αρχή.
6. ΓΡΑΦΕΙΑ-ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΑ.
Η Λέσχη ή παραρτήματά της μπορεί να έχει γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία χορηγείται, εφόσον προσκομισθεί σε αυτήν αντίγραφο του εγκεκριμένου κατά τον παρόντα νόμο καταστατικού, πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραφής της Λέσχης στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου και έχει ορισθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του υπεύθυνου για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου, ισχύει για δύο χρόνια και ανανεώνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους χορηγείται. Η αστυνομική αρχή προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων ή εντευκτηρίων Λέσχης ή άλλες δραστηριότητες ενίσχυσης ή υποστήριξης αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε. από ομάδες ή ενώσεις φυσικών προσώπων που δεν αποτελούν σωματείο (άρθρο 107 Α.Κ.), έστω κι αν ο χώρος λειτουργεί στο όνομα τρίτου προσώπου ή την εκμετάλλευσή του έχει τρίτο πρόσωπο. Όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή εντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα.
7. ΕΤΗΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
Κάθε Λέσχη υποχρεούται μέσα στο μήνα Ιούλιο κάθε έτους να υποβάλει στη Γ.Γ.Α. ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτήν όργανο της κεντρικής ή της περιφερειακής διοίκησης:
α) επίσημο αντίγραφο του Μητρώου Μελών,
β) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 των νομίμων εκπροσώπων της για το εάν διαθέτει παραρτήματα, ποια είναι τα παραρτήματα αυτά και ποιος είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του παραρτήματος,
γ) αντίγραφο ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης,
δ) υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/1986 των μελών της ότι στο πρόσωπό τους δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και ότι δεν εκτίουν ποινή που τους έχει επιβληθεί κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130. Με απόφασή του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μπορεί να αναθέτει τον έλεγχο της τήρησης της υποχρέωσης αυτής των Λεσχών στο Ελεγκτικό Συμβούλιο του άρθρου 52.
ε) γραπτή ανανέωση της συναίνεσης του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. για τη λειτουργία της Λέσχης.
8. ΔΙΑΛΥΣΗ.
Με την επιφύλαξη των άρθρων 103 επ. Α.Κ.:
α) τη διάλυση Λέσχης μπορούν να ζητήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο το οικείο αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
β) λόγο διάλυσης αποτελεί ιδίως:
αα) η παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν άρθρο, καθώς και από τις διατάξεις σχετικά με τη διάθεση εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων και την ομαδική μετακίνηση φιλάθλων,
ββ) η λειτουργία γραφείων ή εντευκτηρίων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια,
γγ) η γραπτή ανάκληση ή η μη ανανέωση της συναίνεσης του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. για τη λειτουργία Λέσχης.
9. Λέσχες Φίλων εθνικών ομάδων υπάγονται στους όρους και τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων. Όπου αναφέρεται αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε., νοείται, για τις Λέσχες φίλων εθνικών ομάδων, η οικεία αθλητική ομοσπονδία.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για τους όρους και τη διαδικασία της αδειοδότησης των Λεσχών, της λειτουργίας τους και του ελέγχου επ΄ αυτών.
Άρθρο 9
Ειδικές ποχρεώσεις και ευθύνες των Λεσχών Φίλων των Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.
1. Τα οικεία αθλητικά σωματεία, οι Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α, σε περίπτωση παράνομων πράξεων βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων από μέλη Λέσχης φίλων τους με αφορμή αθλητικής εκδήλωσης, υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των αστυνομικών αρχών με τη γνωστοποίηση σ’ αυτές των στοιχείων της ταυτότητας των υπαιτίων και ευθύνονται με τα πρόσωπα αυτά εις ολόκληρον για τη ζημία που προξένησαν σε τρίτους. Τα ως άνω αθλητικά σωματεία, οι Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α έχουν, μετά την καταβολή της αποζημίωσης, δικαίωμα αναγωγής κατά των υπαιτίων.
3. Στους ιδιοκτήτες ή στους μισθωτές ή στους υπομισθωτές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν υπό συγκεκαλυμμένη μορφή, ως λέσχες φίλων, όπου συγκεντρώνονται άτομα με οπαδική συνείδηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ και αφαίρεση της αδείας λειτουργίας του καταστήματος από την αρμόδια Αρχή για χρονικό διάστημα 20 ημερών στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων.
5. Εάν μέλη Λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. κινήθηκαν οργανωμένα και ενήργησαν πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων ή δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της αρμόδιας αρχής κατά τη μετάβασή τους σε γήπεδο ή σε χώρο γηπέδου ή κατά την αποχώρησή τους μετά τη λήξη αθλητικής εκδήλωσης, απαγορεύεται στο οικείο αθλητικό σωματείο Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. να οργανώσει ομαδική μετακίνηση για τους επόμενους αγώνες της αγωνιστικής περιόδου. Αν υπολείπονται λιγότεροι από πέντε (5) αγώνες, η ως άνω απαγόρευση εκτείνεται και για τους πέντε (5) πρώτους εκτός έδρας αγώνες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου στην οποία συμμετέχει το οικείο αθλητικό σωματείο ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. Στα μέλη της διοίκησης και στους εκπροσώπους αθλητικού σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που παραβιάζουν την πιο πάνω απαγόρευση επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών».
Άρθρο 52
1. Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος λέσχες φίλων Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε. που
προβλέπονται στο άρθρο 41Β του ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιείται με το άρθρο 8 του παρόντος, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του παραπάνω άρθρου, διαλύονται και τα λειτουργούντα από αυτές γραφεία ή εντευκτήρια καταργούνται και σφραγίζονται, ανακαλουμένης της άδειας λειτουργίας τους, μέχρι την έκδοση νέας άδειας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις αυτές.
Άρθρο 7
Διενέργεια οργανωμένων μετακινήσεων
«8. α. Τα αθλητικά σωματεία, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α οφείλουν να μισθώνουν το μαζικό μέσο μεταφοράς που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι οπαδοί τους μέλη Λεσχών Φίλων, προκειμένου να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν οργανωμένα από μία αθλητική συνάντηση. Ως οργανωμένη μετακίνηση νοείται και η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο οργάνωση ταυτόχρονης μετακίνησης με περισσότερα μεταφορικά μέσα ιδιωτών. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από γνώμη της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί, εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, να απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων. Κατά τις μετακινήσεις αυτές το οικείο αθλητικό σωματείο, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο επιβαίνει στο ως άνω μέσο για τη συνοδεία των φιλάθλων. Η αναλογία του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας με τους ανά μεταφορικό μέσο μετακινούμενους φιλάθλους δεν επιτρέπεται, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερη του 1:20. Ο φορέας εκμετάλλευσης μαζικού μέσου μεταφοράς υποχρεούται να αρνείται τη χρήση του για τον ανωτέρω σκοπό, εφόσον δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού, προσδιορίζονται τα μαζικά μέσα μεταφοράς για τα οποία ισχύει η εν λόγω υποχρέωση, καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο μιας τέτοιας σύμβασης, οι αναγκαίες εγγυήσεις για τη μη φθορά του μαζικού μέσου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β. Η διενέργεια οργανωμένης μετακίνησης οπαδών από μη δικαιούμενους προς τούτο ή η παραβίαση της απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης επισύρει για τον διοργανωτή της μετακίνησης, τον ιδιοκτήτη, εφόσον γνώριζε ότι διαθέτει το μεταφορικό του μέσο για παρανόμως οργανωθείσα μετακίνηση, το μισθωτή του μεταφορικού μέσου και τον οδηγό αυτού ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή. Αν η συντελεσθείσα παράνομη μετακίνηση έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας που τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 41ΣΤ του ν.2725/1999, ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Οι εν γνώσει τους μετέχοντες σε παράνομα οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση υποτροπής ή εάν κατά την μετακίνηση βρέθηκαν όπλα, εύφλεκτες ύλες, εκρηκτικά, ναρκωτικές ουσίες και γενικώς αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης, η ποινή που επιβάλλεται στους κατέχοντες αυτά για τις πράξεις των προηγούμενων περιπτώσεων δεν μετατρέπεται σε χρηματική, δεν αναστέλλεται και δεν συγχωνεύεται με ποινές που επιβάλλονται για άλλες πράξεις.
γ. Ανεξαρτήτως της ποινής της προηγούμενης παραγράφου, στον ιδιοκτήτη του μέσου μεταφοράς επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, διοικητικό πρόστιμο από 50.000 έως 80.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για έξι (6) μήνες».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΑΡΑΣ