SportDrama
Λίγο πριν η Sport της Δράμας” πάει διακοπές για ένα μήνα, έτσι ώστε να επανακυκλοφορήσει αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο ανανεωμένη, συναντηθήκαμε με τον προπονητή του 3ου εκπροσώπου της Δράμας στο επερχόμενο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Η συζήτηση με το Γιάννη Τσεβρετζή είναι όπως και να το δει κανείς ενδιαφέρουσα από μόνη της, μιας κι ο 55χρονος (2 Μαΐου 1955) πολύπειρος τεχνικός έχει ζήσει τόσα πολλά στο επαγγελματικό αλλά και το ερασιτεχνικό στερέωμα του ποδοσφαίρου, που η κουβέντα μαζί του κάλλιστα μπορεί να…ξεφύγει των τετριμμένων!
Το βιογραφικό του
Οι παραστάσεις του προπονητή του Πανδραμαϊκού δεν περιορίζονται ως γνωστόν μόνο στα περί «τεχνικών» θεμάτων, καθώς οι παλιότεροι γνωρίζουν και οι νεότεροι ίσως να μαθαίνουν τώρα το πόσο σημαντικός παίκτης υπήρξε για δύο δεκαετίες σε «μαυραετούς» κι «ερυθρόλευκους» της Δράμας. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από την ομάδα της γενέτειράς του τη Δόξα Σιταγρών (1971-1973), όπου γρήγορα έφυγε για τον Πανδραμαϊκό στον οποίο έμεινε μέχρι το 1980. Στα πρώτα επαγγελματικά βήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Δόξας Δράμας (1980-1985), πριν επιστρέψει για μια διετία (1985-1987) και πάλι στον Πανδραμαϊκό, για να «κρεμάσει» τα παπούτσια του σε ηλικία 32 ετών.
Αναλαμβάνει προπονητής στους Σιταγρούς με τους οποίους κερδίζει δύο ανόδους σε ισάριθμες χρονιές και γρήγορα-γρήγορα «φτιάχνει» όνομα στη Δράμα. Ο Πανδραμαϊκός είναι το 1ο μεγάλο στοίχημα το οποίο ο Γιάννης κερδίζει στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Ανάλογη με την πορεία του σαν ποδοσφαιριστής ήταν και αυτή ως προπονητής, καθώς αναλαμβάνει την ερασιτεχνική ομάδα της Δόξας Δράμας, έχοντας υπό την επίβλεψή του παίκτες που αργότερα έκαναν καριέρα ως επαγγελματίες και διέπρεψαν ανά το πανελλήνιο. Επιστρέφει στον Πανδραμαϊκό κι όταν ωριμάζουν οι καταστάσεις γίνεται 1ος προπονητής της Δόξας το 1994-1995, με την οποία τερματίζει στην 4η θέση χάνοντας την άνοδο από την Καστοριά κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική σε ένα αλήστου μνήμης παιχνίδι. Η συνέχεια στην προπονητική του καριέρα περιλαμβάνει και πάλι τον Πανδραμαϊκό, πριν φύγει για τους ΗΛΤΕΞ Λύκους, την ΠΑΕ Θράκη κι επιστρέψει στη Δράμα για λογαριασμό της Ανακάλυψης, την οποία κι ανέβασε στη Δ’ Εθνική (2002-2003). Η τελευταία του θητεία στη Δόξα Δράμας συμπίπτει με πολλά εσωτερικά προβλήματα στους «μαυραετούς» και μετά από μια διετία που αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί απ’ όλα, ανέλαβε πέρυσι τέτοιο καιρό τον Πανδραμαϊκό.
Η συνέντευξη
Κάπου εκεί ξεκινάει και η ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με το Γιάννη Τσεβρετζή. Ο 55χρονος τεχνικός δε θέλησε να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις και στην ερώτηση μας για το πόσο εύκολα ήρθε τελικά η (επ)άνοδος του Πανδραμαϊκού στη Δ’ Εθνική, με την ταυτόχρονη κατάκτηση και του κυπέλλου στη Δράμα μας είπε:
«Μπορεί βαθμολογικά από νωρίς να είχαμε αποκτήσει ένα σεβαστό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων μας και σταδιακά ανοίγαμε την ψαλίδα, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Το έμψυχο δυναμικό που σε ένα μεγάλο βαθμό είχε παραμείνει αναλλοίωτο από την περίοδο 2008-2009 και είχε βιώσει έναν οδυνηρό υποβιβασμό (σ.σ. με διαφορά ενός γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια με τον Ορφέα Ξάνθης ), ήταν απ’ όλους απαξιωμένο. Το ηθικό των παικτών ήταν υπό του μηδενός κι έβλεπες στα πρόσωπά τους την απογοήτευση. Πρώτο μου μέλημα ήταν να επαναφέρω το καλό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια, να προσπαθήσω να δώσω στους καταξιωμένους αυτούς παίκτες, αλλά και στα ταλέντα που είχε μαζέψει η διοίκηση, το κίνητρο για να μπορέσουν να προσφέρουν και πάλι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Με σοβαρότητα και πειθαρχία από την πρώτη κιόλας προπόνηση είδα τις αλλαγές που περίμενα και από μέσα μου πίστευα ότι η ομάδα δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο πρωτάθλημα, γιατί κακά τα ψέματα ο μοναδικός στόχος ήταν η άνοδος. Η αλήθεια είναι πως σε μεγάλα διαστήματα παίξαμε και καλό ποδόσφαιρο κι αυτό είναι που με ικανοποίησε στο μέγιστο βαθμό. Το κύπελλο ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα και αν κρίνουμε μόνο από τους τίτλους, τότε ναι η περσινή χρονιά είναι απόλυτα πετυχημένη».
Μια κατηγορία, η Δ’ Εθνική, καθόλου άγνωστη για τον Πανδραμαϊκό τα τελευταία χρόνια, που σε μια περίοδο γενικότερων αλλαγών από την ΕΠΟ καλείται να φέρει εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Που θα στηριχτεί ο Γιάννης Τσεβρετζής; Ποιοι είναι οι παίκτες που θα ζητήσει να παραμείνουν, ποιοι θα αποχωρήσουν και ποιοι εν τέλει θα φορέσουν τη φανέλα του Πανδραμαϊκού ως νέες μεταγραφές;
«Προς το τέλος της εβδομάδας (σ.σ. αυτήν που πέρασε) θα γίνει ένα δ.σ. παρουσία όλων των μελών της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου για το υπάρχον έμψυχο δυναμικό, τις ανανεώσεις, τις αποχωρήσεις και βέβαια τις μεταγραφές που θα γίνουν ώστε να παρουσιαστούμε έτοιμοι με την έναρξη της προετοιμασίας. Εδώ και μέρες έχω παραδώσει την έκθεσή μου στον πρόεδρο και περιμένω να γίνουν πράξη αυτά που εισηγούμαι. Πρόθεσή μου είναι να παραμείνουν περίπου 20 παίκτες από το περσινό ρόστερ που ουσιαστικά τράβηξε όλο το κουπί του πρωταθλητισμού και περίπου 4-5 να αποχωρήσουν κυρίως γιατί δεν μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα για διάφορους λόγους. Σίγουρα θα κινηθούμε στο μεταγραφικό παζάρι αναζητώντας έναν παίκτη σε κάθε γραμμή που να μπορεί να μπει άμεσα στο πετσί της ομάδας».
Η επικείμενη απόφαση της διοργανώτριας αρχής να αλλάξει τα όρια ηλικίας σε τι βαθμό σας βγάζει έξω από τον προγραμματισμό σας;
«Αν μη τι άλλο μας ξάφνιασε και μας έβαλε νωρίς-νωρίς στα βάσανα. Τρεις βασικοί παίκτες πέρυσι (Καρακούσης, Κούζμιντσουκ και Βασιλακάκης) θα αγωνίζονται ως μεγάλοι και θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για την απόκτηση ενός τερματοφύλακα, καθώς οι δύο πρώτοι που ανέφεραν αγωνίζονταν στην θέση αυτή με τον Καρακούση μάλιστα να φεύγει και φαντάρος. Λογικό είναι λοιπόν να ψάξουμε στην αγορά και για νεαρά ταλαντούχα παιδιά που θα πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον ρόστερ».
Αν κατ’ ευχήν υλοποιηθούν οι εισηγήσεις σας προς το δ.σ. της ομάδας, ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει ο Γιάννης Τσεβρετζής για τον Πανδραμαϊκό της περιόδου 2010-2011; Τι πρέπει να περιμένουν οι απαιτητικοί φίλοι των «ερυθρόλευκων»;
«Με την προετοιμασία να ξεκινάει στις 28 του μήνα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας ώστε να φέρουμε το ρόστερ εκεί που επιθυμούμε διοίκηση και τεχνικό τιμ κι εδώ πάνω θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τη συνέντευξη αυτή τον άμεσο βοηθό μου και γυμναστή Άγγελο Τουκμακτσή, για την αγαστή συνεργασία μας, γιατί πρόκειται για έναν πολύ σωστό επαγγελματία αλλά και άνθρωπο με οράματα και ιδανικά που σπάνια βρίσκεις στη σήμερον εποχή. Ακόμα βέβαια παραμένει μετέωρο το που θα γίνει η προετοιμασία, με το βασικό στάδιο σίγουρα να πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις μας στο Μυλοπόταμο, ίσως όμως να βγούμε για μια εβδομάδα προς τα ορεινά του νομού, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί συντόμως. Οι προπονήσεις θα είναι διπλές (πρωί-απόγευμα) και ήδη έχουμε κλείσει ένα φιλικό, αυτό στην Πετρούσα στις 28 Αυγούστου. Άφησα για το τέλος την απάντηση στην ερώτηση που μου έθεσες, γιατί πιστεύω πως είναι αλληλένδετη με την πορεία της προετοιμασίας και τη διαμόρφωση του έμψυχου δυναμικού. Έχοντας σοβαρότητα και πειθαρχία σ’ αυτά που ζητάω μέσα από τις προπονήσεις και τα οποία πρέπει να αποτυπώνονται στον αγωνιστικό χώρο, περιμένω να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και η εκπλήρωση των στόχων μας θα έρθει από μόνη της».
Ποιες είναι οι ευχές που θα ήθελες να στείλεις στους άλλους δύο εκπροσώπους της Δ’ Εθνικής, αλλά και στη «μεγάλη κυρία» της Δράμας;
«Για την Πετρούσα και την Προσοτσάνη τι άλλο, από την επίτευξη των στόχων που θα θέσουν οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες των ομάδων στα χέρια τους. Πρόκειται για δύο πολύ οργανωμένους συλλόγους στις τάξεις των οποίων υπάρχουν φιλόδοξοι προπονητές με όρεξη για να προσφέρουν. Να παίξουμε όλοι μας όμορφο ποδόσφαιρο ώστε να φέρουμε και πάλι τον κόσμο στο γήπεδο, μια και στις δύσκολες εποχές που ζούμε ο βασιλιάς των σπορ αποτελεί ίσως την πιο “φθηνή” διασκέδαση! Η αντιπαλότητά μας να περιορίζεται μόνο μέσα στα 90 λεπτά των παιχνιδιών. Μακάρι να μπορέσουμε να αναδείξουμε και κάποια ταλέντα για να φύγουν προς επαγγελματικές κατηγορίες και τέλος όσον αφορά στη Δόξα Δράμας, εύχομαι να πραγματοποιήσει ότι επιθυμεί ο πολύς κόσμος της, που την αγαπάει και τη στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια: την άνοδο στη Superleague».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.