«Με τη συμμετοχή 242 μαθητών και μαθητριών διεξήχθη το προηγούμενο τριήμερο (6, 7 και 8 Μαρτίου) στην ομοσπονδιακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας η τελική φάση του Πανελληνίου Σχολικού πρωταθλήματος Λυκείων στην επιτραπέζια αντισφαίριση για τη σεζόν 2011-2012. Η σημαντική, για τους μαθητές και της μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοργάνωση, είχε πιο έντονο ενδιαφέρον φέτος δεδομένου ότι έβγαλε προκρίσεις για το Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα.
Οι συγκεκριμένοι αγώνες θα διεξαχθούν στη Σαρδηνία από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στο πινγκ πονγκ 8 αθλητές και 8 αθλήτριες, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, τα παιδιά που πηγαίνουν φέτος στην Γ΄τάξη του Λυκείου. Το Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας διά βίου μάθησης και θρησκευμάτων (διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πειραιά) σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και με τη χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του δήμου Πειραιά. Αρχικά επρόκειτο να γίνει στη Δράμα, αλλά υπήρξε η αλλαγή για την Αθήνα ώστε να μειωθούν τα έξοδα.»
(Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης)
Κάθε χρόνο και τέτοια εποχή, όλα σχεδόν τα σχολεία της Ελλάδας συμμετέχουν σ’ ένα από τα πιο διασκεδαστικά αθλήματα, την Επιτραπέζια Αντισφαίριση ή πιο απλά ping pong.
Το άθλημα αν και είναι Ατομικό, εμπεριέχει και το στοιχείο του Ομαδικού και θα το εξηγήσουμε πιο αναλυτικά για να γίνει απόλυτα κατανοητό.
Τα Ατομικά αθλήματα διακρίνονται σε:
- Απλό Ανδρών (ένας άνδρας εναντίον ενός άνδρα)
- Απλό Γυναικών (μία γυναίκα εναντίον μίας γυναίκας)
- Διπλό Ανδρών (δύο άνδρες εναντίον δύο ανδρών)
- Διπλό Γυναικών (δύο γυναίκες εναντίον δύο γυναικών)
- Μικτό (ένα ζευγάρι – Άνδρας και Γυναίκα εναντίον ενός άλλου παρόμοιου ζευγαριού)
Τα Ομαδικά αθλήματα, ανάλογα με το σύστημα γίνονται μεταξύ διαφορετικών Ομάδων (Ομάδα εναντίον Ομάδας). Επειδή όμως είναι σχετικά περίπλοκα, θα αναφερθούμε μόνο στο σύστημα που εφαρμόζεται στο Σχολικό Πρωτάθλημα. Είναι σχεδόν ίδιο μ’ εκείνο του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, με τη διαφορά ότι στο Σχολικό ο ανώτατος αλλά και υποχρεωτικός αριθμός αθλητών μιας Ομάδας είναι τα τέσσερα(4) άτομα αντί πέντε(5) του Διασυλλογικού και αναλύεται ως εξής:
ομάδα Α |
ομάδα X |
||
A |
~ |
Y |
|
B |
~ |
X |
|
C |
~ |
Z |
|
D |
~ |
D |
Διπλό (Δύο εναντίον Δύο, όπου χρησιμοποιούνται οποιοιδήποτε αθλητές της ομάδας) |
A |
~ |
X |
|
C |
~ |
Y |
|
B |
~ |
Z |
Στόχος της κάθε Ομάδας για να κερδίσει, είναι να φθάσει στις τέσσερις (4) επιμέρους νίκες (Σύστημα των επτά Ατομικών αγώνων). Όλοι οι επιμέρους ατομικοί αγώνες διεξάγονται με το σύστημα «ο καλύτερος των πέντε(5) σετ» ή πιο απλά: «στα τρία(3) νικηφόρα σετ».
Κάθε Ομάδα επιλέγεται με κλήρωση το Α ή Χ. Ο τέταρτος αθλητής/τρια, μπορεί να συμμετάσχει μόνο στο Διπλό, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Είναι καθοριστικής σημασίας η τοποθέτηση των αθλητών σε ορισμένη σειρά, αλλά πάντα σε συνάρτηση με το σκέλος της Ομάδας που έχουν πάρει από την κλήρωση!
Η πορεία του Ομαδικού Αγοριών μας ήταν η εξής:
Κλήρωση επί 24 ομάδων που δήλωσαν παρούσες και τοποθέτηση του 3ου ΓΕΛ Δράμας ως 2ου φαβορί και στη θέση 32 του πίνακα των αγώνων.
Κάνοντας μία παρένθεση, να εξηγήσουμε πως, οι πίνακες αγώνων που χρησιμοποιούνται είναι:
- Έως 8 άτομα ή ομάδες – πίνακας των οκτώ (8) με το πρώτο φαβορί να τοποθετείται στη θέση 1.
- Έως 16 άτομα ή ομάδες – πίνακας των δεκαέξι (16) με το πρώτο φαβορί να τοποθετείται στη θέση 1 και το 2ο φαβορί στη θέση 16.
- Έως 32 άτομα ή ομάδες – πίνακας των τριάντα δύο (32) με το πρώτο φαβορί να τοποθετείται στη θέση 1 και το 2ο φαβορί στη θέση 32. Δύο(2) ακόμα ενδιάμεσα φαβορί (το 3ο & 4ο) τοποθετούνται στις θέσεις 16 & 17 με κλήρωση.
- Έως 64 άτομα ή ομάδες – πίνακας των εξήντα τεσσάρων (64) ……………… κτλ…
- (6/3/2012, ώρα 08:30) Ξεκινούν οι αγώνες στον πίνακα των «32» με 8 ομάδες να περνούν “bye” δηλ. άνευ αγώνα στη φάση των «16». Μεταξύ αυτών φυσικά και η Δραμινή Ομάδα ως 2ο φαβορί.
- (6/3/2012, ώρα 10:00) 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής – 3ο ΓΕΛ Δράμας. Σκορ 0-4 και άνετη νίκη με τη συμμετοχή όλων των αθλητών της Δράμας (συμπεριλαμβανομένου και του τραυματία Βαγγέλη Σαρατσίδη). Η Ομάδα περνάει στη φάση των «8».
- (6/3/2012, ώρα 12:30) 3ο ΓΕΛ Δράμας – ΓΕΛ ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ. Σκορ 4-2. Εδώ άρχισε πλέον η τακτική απέναντι σε ομάδες που είχαν έναν ή δύο καλούς παίκτες. Αθλητής-κλειδί «θυσιάζεται» σε επιμέρους αγώνες στην αρχή για να επιτευχθεί η νίκη αργότερα. Εκ του αποτελέσματος υπάρχει δικαίωση. Η Ομάδα περνάει στη φάση των «4» (προημιτελικό).
- (7/3/2012, ώρα 08:30) ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ. ΓΕΛ ΔΙΟΝΥΣΟΥ – 3ο ΓΕΛ Δράμας. Σκορ 3-4. Η τακτική συνεχίζεται απέναντι στον πιο επικίνδυνο αξιολογημένο αντίπαλο παίκτη. Το διπλό όμως χάνεται αναπάντεχα! Η έκβαση του αγώνα εξαιρετικά αμφίρροπη. Στη καθοριστική αναμέτρηση των δύο πρώτων αθλητών, η Δράμα παίρνει ένα τεράστιο προβάδισμα με το 3-0 από τον Στέλιο Ιωαννίδη στον αγώνα με τον πολύ δυνατό Σπύρο Πάντζιο. Κι όταν οι Ομάδες έφθασαν σε σκορ 3-3 και η πρόκριση θα κρινόταν από τον τελευταίο αγώνα του πολύ δυνατού μας Δημήτρη Παυλίδη με τον σαφώς υποδεέστερο αντίπαλό του, το σκορ στα σετ διαμορφώθηκε ανεξήγητα σε 2-2 και κρίθηκε στο «κόντρα» σετ, όπου –ψύχραιμα και άνετα πλέον ο Δημήτρης τελείωσε το ματς υπέρ της Δραμινής Ομάδας.
- (7/3/2012, ώρα 11:00) ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ. 1ο ΓΕΛ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – 3ο ΓΕΛ Δράμας. Σκορ 4-1. Απέναντι σε μια πολύ συγκροτημένη ομάδα, με αντίστοιχη πορεία όπως εκείνη της Δραμινής, όλα ήταν ρευστά. Το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο βασικός της παίκτης(Δημήτρης Ρουμελιώτης) που τελείωσε όλο το πρωτάθλημα χωρίς ούτε μία ήττα. Η τακτική του «πάγκου» άλλαξε και πάνω στον πολύ δυνατό αντίπαλο ρίχτηκαν άμεσα οι καλύτεροι αθλητές μας. Αυτός και σε συνδυασμό με το «ζευγάρι» του στο διπλό, υποχρέωσαν την Δραμινή ομάδα μετά από 3 καθοριστικούς αγώνες σε αντίστοιχες ήττες. Η κούραση εμφανέστατη και μάλλον ήταν το κυριότερο εμπόδιο. Έτσι, αντί να πτοηθεί ο αντίπαλος, οι Παυλίδης και Ιωαννίδης υπέκυψαν διαδοχικά, στα απλά και στο διπλό ματς. Οι πρωταθλητές της Σαλαμίνας παίρνουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο στη Σαρδηνία, αλλά και οι Δραμινοί αθλητές θα επιστρέψουν με το Αργυρό μετάλλιο και το σημαντικό πριμ του 8% για την εισαγωγή σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο (30% για τα ΤΕΦΑΑ). Ιστορική στιγμή για τη Δραμινή Επιτραπέζια Αντισφαίριση, που για πρώτη φορά μέσα στην πολύ σύντομη πορεία της γνωρίζει τέτοια διάκριση.
Αμέσως μετά τη λήξη των Ομαδικών, ξεκίνησαν οι Ατομικοί αγώνες με τους Απλούς Αγοριών και Κοριτσιών.
Συμμετείχαν 63 αγόρια, 49 κορίτσια στους Απλούς. Σχηματίστηκαν 27 ζευγάρια Αγοριών και 20 Κοριτσιών στους Διπλούς αγώνες.
Στους Απλούς αγώνες των Αγοριών υπήρχαν δεκάδες παιδιά που δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με το άθλημα, κάποιοι άλλοι μέτριοι έως καλοί παίκτες και μερικοί που ήδη βρίσκονται στην Εθνική Ομάδα, ανάλογα με την ηλικία τους! Ο πρωταθλητής Ν.Δράμας, Μπάμπης Σταματέλης(1ο ΓΕΛ Δράμας), μέσα από όλο το πλήθος των 60 αθλητών, είχε την χειρότερη κλήρωση που θα μπορούσε να του τύχει: Τον μόνιμο επί 4 χρόνια πολύ δυνατό αντίπαλό του από την Καβάλα, Κώστα Κώτση, έναν από τους πρώτους στην Ελλάδα στην κατηγορία του!!!! Φανερά απογοητευμένος ο Σταματέλης, αν κι έπαιξε καλά, έχασε 3-0 στα σετ κι ένα …κάρο μπαλιές στις λεπτομέρειες! (Ο Κώτσης προκρίθηκε ως 4ος στο Ατομικό του Παγκοσμίου).
Στην άλλη πλευρά του ταμπλό των 64 ο Βαγγέλης Βουζανίδης(1ο ΓΕΛ Δράμας), έχει αρχικά μια εύκολη κλήρωση και νίκη(3-0) με αθλητή της Ροδόπης κι αμέσως μετά αντιμετωπίζει το φαβορί και μέλος της Εθνικής ομάδας Μιχαηλίδη, από τον οποίο γνωρίζει φυσιολογικά την ήττα με 3-0. Αν και ο Βουζανίδης προηγήθηκε σχεδόν μέχρι το τέλος του 3ου σετ, ο έμπειρος διεθνής ανέκαμψε την ύστατη στιγμή κι ανέτρεψε το αποτέλεσμα υπέρ του. (Ο Μιχαηλίδης τερμάτισε 3ος με χάλκινο μετάλλιο και προκρίθηκε ως 1ος στο Ατομικό του Παγκοσμίου).
Στους Διπλούς αγώνες Αγοριών, το ζευγάρι Βουζανίδης/Σταματέλης(1ο ΓΕΛ Δράμας), αρχικά κληρώθηκε με αθλητές της Δυτικής Αττικής τους οποίους εύκολα κατέβαλαν με 3-0 περνώντας στους «16». Αμέσως μετά όμως, κλήθηκαν ν’ αντιμετωπίσουν τους πολύπειρους Γιοβά/Οικονόμου(Δυτ. Θεσ/νίκη) που τοποθετήθηκαν ως 2ο φαβορί του πίνακα. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τα φαβορί, που με 3-0 συνέχισαν και τερμάτισαν 2οι φιναλίστ με το αργυρό μετάλλιο στο στήθος τους.
Στους Απλούς αγώνες των Κοριτσιών, η πρωταθλήτρια Δράμας Δάφνη Καραουλάνη(1ο ΓΕΛ Δράμας), με την πρώτη κλήρωση δεν είχε καμία δυσκολία απέναντι στην αθλήτρια από τη Ρόδο που εύκολα νίκησε με 3-0. Στην επόμενη όμως φάση των «32», συγκρούσθηκε με την Βάσω Τζάμου(Δυτ. Θεσ/νίκη) που ήταν το 3ο φαβορί του πίνακα, από την οποία έχασε με 3-0. Η Τζάμου τερμάτισε 4η, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο για το Παγκόσμιο.
Στο άλλο μισό του πίνακα, η νεοφώτιστη αθλήτρια Μερόπη Βαγενά(3ο ΓΕΛ Δράμας) αντιμετώπισε μία αθλήτρια από τη Γ΄ Αθηνών της οποίας επικράτησε με 3-0 στον παρθενικό της αγώνα. Στη φάση για τις «32», συνάντησε την Πατρινή Μαριάντζελα Πανουργιά, που με το εκπληκτικό της στυλ (μοντέρνο αμυντικό) δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στη Δραμινή αθλήτρια. Σκορ 3-0 για την πατρινή αθλήτρια, που τερμάτισε 2η φιναλίστ και με αργυρό μετάλλιο.
Στους Διπλούς αγώνες των Κοριτσιών και σε ταμπλό των «32», οι Δάφνη Καραουλάνη(1ο ΓΕΛ Δράμας) / Μερόπη Βαγενά(3ο ΓΕΛ Δράμας) πέρασαν εύκολα στην οκτάδα(!), νικώντας διαδοχικά ζεύγη αθλητριών από τον Πειραιά αρχικά με 3-0 και από το Ηράκλειο στη συνέχεια με το ίδιο σκορ! Η πορεία για την τετράδα επιφύλαξε συνάντηση με το ισχυρό ζευγάρι από τον Έβρο(Ορεστιάδα) που κατέβαλλε μεν τις Δραμινές με 3-0 αλλά καθόλου εύκολα! Για την ιστορία, τα κορίτσια από την Ορεστιάδα πήραν την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
Έτσι, μετά από αυτή τη σημαντική για όλους εμπειρία, με εξέχουσα σημασία την 2η Πανελλήνια νίκη του Ομαδικού Αγοριών, η Δραμινή Επιτραπέζια Αντισφαίριση δοξάστηκε με τον καλύτερο τρόπο! Ευχόμαστε στους αθλητές μας τα καλύτερα, με πολλές ακόμα μεγάλες επιτυχίες και μακάρι το παράδειγμα αυτών των παιδιών να είναι μια μεγάλη αρχή για όλα εκείνα τα παιδάκια που ξεκινούν τώρα κι έρχονται από πίσω, γεμάτα πάθος και αγάπη για τον αθλητισμό!