Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας ημερίδα «Για την αθλητική βία και το νέο αθλητικό νόμο». Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δ.Σ του Γ.Σ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ μαζί με τη διοικούσα επιτροπή με επικεφαλής τον Άγγελο Καλλινικίδη και εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Συλλόγου με στόχο την ανάδειξη επίκαιρων και ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς και το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων μαζί με το εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πόλη δεν επέτρεψαν την προσέλευση περισσότερου κόσμου στην άκρως ωφέλιμη όπως αποδείχθηκε παρουσίαση των θεμάτων.
Η σημασία της εκδήλωσης αναδείχθηκε στις τοποθετήσεις του Προέδρου του Συλλόγου Ιωάννη Δάντζερα και του επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής Άγγελου Καλλινικίδη, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Σύλλογος θα κινείται με εξωστρέφεια στην τοπική κοινωνία και θα οργανώνει παρόμοιες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη ευαίσθητων θεμάτων με κοινωνικό αντίκτυπο.
Η αξία και η σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων είναι πολλαπλή αφού αφενός αναδεικνύεται το κοινωνικό πρόσωπο του Συλλόγου ειδικά σε μια συγκυρία όπου και το αγωνιστικό τμήμα έχει βρει το δρόμο του και οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αφετέρου διότι τίθενται σε συζήτηση, διάλογο και προβληματισμό θέματα που άμεσα ή έμμεσα μας αφορούν ή μας επηρεάζουν.
Ένα τέτοιο θέμα λοιπόν συζητήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με τους ομιλητές να εστιάζουν σε συγκεκριμένους και ενδιαφέροντες επιμέρους τομείς καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα πως οι νέες διατάξεις του νόμου 5085/2024 είναι αυστηρές, αυστηρότερες ακόμα και από αυτές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο για τις ίδιες περιπτώσεις.
Ειδικότερα ο δικηγόρος Ηλίας Πατσιούρας ξεκίνησε με μια ανάλυση για την έννοια της αθλητικής βίας, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του φαινομένου, ανέπτυξε τις αιτίες του, τις επιπτώσεις στον παραβάτη, στην ομάδα και στην κοινωνία, μετέφερε κοινωνικές – ψυχολογικές μελέτες για το προφίλ των παραβατών στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ επεσήμανε πως η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τα τεράστια ποσά που διακινούνται σε αυτόν, έχουν υποχρεώσει αθλητικές ομοσπονδίες και παράγοντες να προσπαθήσουν να περιορίσουν το φαινόμενο ώστε να γίνεται ελκυστικότερο σε χορηγούς και θεατές. Στη συνέχεια ανέφερε το δίκαιο, το κανονιστικό δηλαδή πλαίσιο βάσει του οποίου ρυθμίζονται θέματα που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται ή αντιμετωπίζουν καταστάσεις βίας και αυτό είναι ο βασικός αθλητικός νόμος 2725/1999 με τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί με νεότερους νόμους, καθώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο Πειθαρχικός Κώδικας της Ε.Π.Ο που ρυθμίζουν τα θέματα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Συνέκρινε τις διατάξεις των ως άνω και διευκρίνισε τι γίνεται σε περίπτωση που για ένα περιστατικό επιληφθούν διαφορετικά δικαιοδοτικά όργανα (πχ Πειθαρχική Επιτροπή ΕΠΟ και ΔΕΑΒ από την πλευρά της Πολιτείας). Έκανε μια γενική αναφορά για τη λειτουργία των καμερών στα γήπεδα, για τα ονομαστικά εισιτήρια, καθώς και για τις Λέσχες Φιλάθλων. Τέλος προχώρησε σε μια προσωπική εκτίμηση για την πληρότητα και αποτελεσματικότητα του νέου αθλητικού νόμου.
Ο αστυνόμος Γεώργιος Ραφαήλ με την μακρόχρονη εμπειρία του ανέπτυξε διεξοδικά το ρόλο της ΔΕΑΒ στο νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος από γνωμοδοτικός και εισηγητικός έγινε δικαιοδοτικός, δηλαδή το ως άνω όργανο που υπάγεται στη ΓΓΑ μπορεί να επιβάλει ποινές με μόνη την έκθεση του παρατηρητή αλλά και την έκθεση της αστυνομίας ‘η μόνο με το οπτικοακουστικό υλικό που θα έχει στη διάθεση του. Έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου μπορεί να παρέμβει η ΔΕΑΒ και τόνισε ότι έχει τη δυνατότητα να τιμωρεί ακόμα και ερασιτεχνικά σωματεία με αποκλεισμούς έδρας και πρόστιμα σε περίπτωση που λάβει γνώση την τέλεση επεισοδίων. Και αυτός επεσήμανε την αυστηροποίηση του πλαισίου σε θέματα βίας, ακόμη και με ρίψη ενός αντικειμένου στον αθλητικό χώρο και συνέστησε συνεργασία της διοίκησης με τους φιλάθλους προκειμένου να αποφεύγονται περιστατικά που θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες και για τον φίλαθλο και για το σύλλογο.
Οι γνώσεις και τα συμπεράσματα της ημερίδας που εν περιλήψει καταγράφηκαν πιο πάνω είναι χρήσιμα τόσο για τις διοικήσεις των ομάδων όσο και για τους φιλάθλους. Και ορθά η διοίκηση του Γ.Σ. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ πραγματοποίησε αυτήν την εκδήλωση προκειμένου να υπάρξει η πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα. Αυτές οι εκδηλώσεις δείχνουν και την ευαισθητοποίηση του Συλλόγου σε θέματα βίας, όπως και σε άλλα κοινωνικά – αθλητικά φαινόμενα που θα απασχολήσουν με νεότερες εκδηλώσεις το Σύλλογό μας. Είναι βέβαιο πως η συνέχιση αυτής της προσπάθειας θα βρει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην τοπική μας κοινωνία και θα τονίσει πως η ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ είναι μέρος του κοινωνικού ιστού και αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής μας παράδοσης.